Frissen Vasból

2021.10.15. 12:34

Rengeteg program várja a hétvégén Vas megyében: Orsolya-napi vásár is lesz Kőszegen

Merklin Tímea

Fotó: Szendi

KONCERT

Szombathely Végállomás Klub: október 16-án, szombaton 19 órától a magyar metal színtér legendás bandája, a Pokolgép lép színpadra. Előzenekar: Twister.

Ivánc Szent Miklós-templom: október 16-án, szombaton 17 órakor a Capella Savaria ad hangversenyt.

SZÍNHÁZ

Szombathely Mesebolt Bábszínház 125-ös terem: október 17-én, vasárnap 10 órakor A fabatkák kertje – matiné 4 éves kortól.

RENDEZVÉNY

Szombathely Szalézi rend Don Bosco Művelődési Háza (Táncsics M. u. 44.): október 15-én, pénteken 18 órakor beszélgetés és fórum. Földi-Kovács Andreával és Földi Lászlóval, a Védett Társadalom Alapítvány kuratóriumának tagjával és elnökével. Beszélgetőtárs: Horváth Csaba egyesületi elnök.

Agora – Savaria Filmszínház: október 15-én, pénteken 18 órakor Emberi bestiák – bepillantás a sorozatgyilkosok világába címmel tart előadást Doszpot Péter és Antal Gábor. A téma: Kik a sorozatgyilkosok? Mi jellemzi őket lélektani szempontból? Milyen motivációk fűtik őket a kegyetlen és bizarr tetteikben? Milyen nyomozói kvalitások kellenek az eredményes felderítésükhöz? Van-e ellenszer ellenük, tehát hibázhatnak-e, segítve ezzel a lebukást? A pszichopátia hogyan és miért alakul ki, és vajon gyógyítható? Külföldi és hazai esetek bemutatásával, bűnügyi és pszichológiai aspektusból.

Jóízű Orsolya-napi vásár a hétvégén Kőszegen

https://www.vaol.hu/programajanlo/joizu-orsolya-napi-vasar-a-hetvegen-koszegen-a-kirakodok-portekai-mellett-ismet-nagy-hangsulyt-kap-a-gasztronomia-5386082/

Agora – Művelődési és Sportház: október 16-án, szombaton a 9-től 12 óráig tartó kézműves kuckóban madár­ijesztőket lehet készíteni.

Október 19-én, kedden 19 órakor Dumaszínház, Aranyosi Péter előadása a mesteremberekről. Október 20-án, szerdán 19 órakor Savaria Slam Poetry, témájuk ezúttal az emlékezet.

Szentgotthárd Színház: október 15-én, pénteken 16 órakor a Nyugdíjas Pedagógusok és Barátaik Egyesület kézműves köre néhány tagjának munkáiból nyílik kiállítás a karantén ideje alatt otthon készített munkákból. 17 órától a Szivárvány Kórus ad gálaműsort, ahol fellép a Lovászi Mixolíd Kamarakórus. Végül állófogadás.

Szentpéterfa Mikrofon cím­mel rendezik meg október 16-án, szombaton 18 órától a kultúrházban a horvát fiatalok élő zenei kíséretes tehetségkutató énekversenyét: az ország különböző területein élő horvátok küldik el legtehetségesebb fiatal énekeseiket.

Ivánc Művelődési ház: október 17-én, vasárnap 17 órakor a Vasszécsenyi Plébánia Színjátszói Mindszenty Pehm József Az Édesanya című színművét adják elő.

Szombathely Október 18-án, hétfőn 17.30-kor a zarkaházi Szily-kastélyban Jagodits Zsuzsa coach, tréner, a tran­zakcióanalízis kiváló minősítésű oktatója ingyenes előadása: Miért nem érti?! – Előadás sze­mélyiségünkről és arról, hogyan kommunikálunk címmel. Nem találja a közös hangot gyermekével, családtagjaival? Nehezére esik az érdekérvényesítés? Sokszor mondják, hogy „erős személyiség”? Netán sok a konfliktus ön körül? Jagodits Zsuzsa interaktív – és minden bizonnyal szórakoztató – előadással készül, amely betekintést enged az asszertív kommunikáció alapjaiba, így minden korosztály számára tartogat azonnal alkalmazható tanulságokat.

KIÁLLÍTÁS

Szombathely Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Állandó kiállítások: Változó kultúrák a változó tájban. Savaria – római város a Borostyánkő úton (Kr. u. 1–4. sz.). Kőtár (Lapidárium). Vas megye és Sabaria/Szombathely a népvándorlás- és középkorban. Vadászat – közel a természethez. A kiállítás látványos válogatása a Föld számos területéről származó vadászati emlékeknek: trófeáknak. Bemutatja a megélhetési és presztízsvadászat módszereit, eszközeit, az ember által végzett szelekció vadállományra gyakorolt hatását. A kiállítás 2022 márciusáig látogatható.

Smidt Múzeum: kedd–szombat 10–17 óráig. Állandó kiállítás: A Smidt Múzeumot 1968-ban alapította dr. Smidt Lajos nyugalmazott kórház­igazgató, sebész főorvos, aki Szombathely városának és Vas megye közönségének ajándékozta értékes magángyűjteményét. Számos történelmi személyiséghez és művészhez kötődő emlék: bútorok, festmények, üvegek, porcelánok, ötvösművek, hangszerek, kéziratok, viselettörténeti anyag és óragyűjtemény várja a múzeumlátogatókat.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Pitykétől a bicskáig. Fémművesség a vasi hagyományos közösségek életében. A hagyományos fémművesség emlékeiből ad ízelítőt a kiállítás, az egykori Vas megyei aranymosástól a vándorköszörűsök és drótosok munkáján át a vashámorok működéséig. A látogató számos fémből készült tárgyat is megismerhet: épületelemek, tűzi eszközök, sírjelek, edények, mezőgazdasági szerszámok és egyéb használati tárgyak érzékeltetik a fémmegmunkálás jelentőségét az egykori paraszti társadalomban. A kiállítás november 7-éig látogatható.

Iseum Savariense: kedd–vasárnap: 10–17 óráig. A templom egykori oszlopcsarnokai helyén kialakított, a 21. század igényeinek megfelelő tágas terekben látható az Isis savariai otthona című izgalmas kiállítás, amely az Iseumban talált leletek mellett az antik ember mindennapjait átszövő magán- és hivatalos vallásosság emlékeit interaktív formában tárja a látogatók elé.

Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóköz­pont (Berzsenyi tér 3.): a Mindszenty Életkapuk interaktív kiállítás október 31-éig, hétfő és vasárnap kivételével mindennap 9–17 óráig látogatható.

Agora – Savaria Filmszínház, aula: október 19-én (kedd) 17 órakor És mindenki talpra tudott állani! című országos vándorkiállítás szombathelyi megnyitója. A tárlatot megnyitja: Harangozó Bertalan, Vas megye kormánymegbízottja. 18.15-től a Soha, sehol, senkinek… című film vetítése, utána beszélgetés. A kiállítás november 21-éig látogatható, naponta 9–22 óráig.

Sárvár Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig Mi vagyunk a huszárok! címmel látható Magyarország egyetlen huszárkiállítása.

Körmend Dr. Batthyány-­Strattmann László Múzeum, állandó kiállítás, a kastély főépülete: Körmend és a Batthyányak évszázadai; Cipőtörténeti Gyűjtemény. Nyitvatartás: kedd–­vasárnap 10–18 óráig. A múzeum új kiállítási térrel is gazdagodott, a különleges, interaktív elemekben bővelkedő történelmi fotóműhelyt is birtokba vehetik a látogatók.

Batthyány-kastély – Sala Terrena Galéria: Kiss Gábor 10 év című kiállítása október 30-áig, hétfő kivételével naponta 10–18 óráig látogatható.

Vasvár Helytörténeti Múzeum – állandó kiállítások: A domonkos rend története, Vas vármegye középkori története. Nyitvatartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–18 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában