emlékfát ültettek

2021.10.26. 07:00

Száz éve szállt meg az utolsó magyar király a sajtoskáli kastélyban

Száz éve, hogy a sajtoskáli kastélyban megszállt IV. Károly, az utolsó magyar király. A trón visszaszerzésére irányuló kísérlet ugyan nem sikerült, de a településen máig számontartják a nem mindennapi királylátogatás emlékét. A jeles évfordulón ünnepi megemlékezést tartottak.

Gyöngyössy Péter

Moór Adrián, Haller Imre polgármester és Ágh Péter ország­gyűlési képviselő az emlékfa mellett, mögöttük az emlékezők

Fotó: Ohr Tibor

Haller Imre, Sajtoskál polgármestere nyitotta meg a jubileumi ünnepséget.

„Minden igyekvésem mindig és mindenben az Isten akaratának lehető legtisztább felismerése volt és az ő követése az emberélet elérhető tökéletessége.” IV. Károly, halálos ágyán elhangzott szavait Hermánné Bedics Rita, a kastélyban működő szociális intézmény vezetője idézte köszöntőjében.

Moór Adrián, Haller Imre polgármester és Ágh Péter ország­gyűlési képviselő az emlékfa mellett, mögöttük az emlékezők
Fotó: Ohr Tibor

Feiszt György nyugalmazott főlevéltáros ünnepi megemlékezésében IV. Károly életútjáról és a sajtoskáli látogatás körülményeiről beszélt.

– Nemcsak az utolsó király, hanem egy szent emlékű, boldoggá avatott ember járt Sajtoskálon száz évvel ezelőtt – ezt már Ágh Péter ország- gyűlési képviselő mondta beszédében. – Károly célja egy demokratikusabb és szociálisan igazságosabb birodalom létrehozása volt, ahol a trón valódi támasza a népek szeretete és elégedettsége. Szociális érzékenységét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az első népjóléti minisztériumot ő hozta létre – tette hozzá.

A megemlékezés után az egykori Ruprecht-kastély park- jában a résztvevők megkoszorúzták a királylátogatás emlékére emelt kopjafát és az épület lépcsőházában található emléktáblát. A százéves jubileum alkalmából emlékfát ültettek. A nagy méretű hársfát Moór Adrián ajánlotta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában