Frissen Vasból

2021.10.03. 07:01

Százharminc éves a kuriózumnak számító tájház Hegyhátszentpéteren

A település különleges, festett fa homlokzatú tájházzal büszkélkedhet, amely 130 éves. A jeles alkalomból ünnepséget rendeztek a műemlék épületnél.

Tóth Judit

Tájház jubileumi ünnepség,V Németh Zsolt, 2021102, Hegyhátszentpéter, ut, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A falu ékszerdoboza az a 130 éves tájház, amelynek gazdagon díszített festett fa homlokzata ritkaságszámba megy. Az épület születésnapján V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos Wass Alberttől idézett: Legnagyobb örökség, amit adni lehet az utódnak, az otthon. Egy ház, akármilyen ház.

 

A tájház a népi építészet remeke, amely arányos és díszített, de semmiképpen nem hivalkodó, emellett sok mindent elárul azokról, akik itt laktak.Az épület mellett állva megérint bennünket a romlatlan világ szele, amelyre mindannyian vágyunk – összegzett a képviselő.

Prikler Szilvia, a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságának munkatársa kiemelte, hogy hazánkban 194 tájház rendelkezik muzeális intézményi műemlék engedéllyel, de ennél sokkal nagyobb a tényleges szám, hiszen szinte minden településnek van tájháza vagy helyi értékeket bemutató épülete.

Molnár Imre, Hegyhátszentpéter polgármestere arról beszélt, hogy a tájház felújítása a rendszerváltás után kezdődött el, de azóta is folyamatosan a karbantartás, gyakran kell meszelni, sározni. – A szakemberek és a falu lakosságának összefogása kellett ahhoz, hogy meg tudjuk menteni ezt az egyedülálló népi épületet, amely a legnagyobb értéke a falunak és a térségben nincs is ehhez hasonló. A idei nyári tábor alkalmával népi építészeti bemutató fal is készült, remélem, hogy hosszú távon is ilyen jól és eredményesen megy majd a munka a tájházunk körül – fogalmazott a polgármester.

Nagy Endre néprajzos muzeológus az ünnepi esemény végén szakmai vezetést tartott a tájházban és környező épületekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában