Frissen Vasból

2021.10.27. 17:00

Szombathelynél tért át a szemközti sávba egy román sofőr, majd frontális balesetet okozott

A Szombathelyi Járásbíróság közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt – távollétében – 375 ezer forint pénzbüntetésre és 1 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy román vádlottat.

vaol.hu

Fotó: Illusztráció!

A Szombathelyi Járásbíróság közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt -távollétében- 375. 000 forint pénzbüntetésre és 1 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy román vádlottat – közölte portálunkkal a Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztálya.

A tényállás szerint a vádlott 2019. április 21-én 21 óra körül, éjszakai sötétségben, de működő közvilágítás mellett közlekedett Szombathely lakott területen kívüli útszakaszán, a 87-es számú főút Szombathelyt elkerülő részén az Ipari út felől az M86-os út irányába egy Mercedes Sprinter típusú gépkocsival. A vádlott a 87-es számú főúton -ahol a 87-es számú főút és az M86-os számú út csomópontja került kialakításra – nem követte gépkocsijával az út vonalvezetését, hanem a „Kötelező haladási irány” jelzőtábla utasítása ellenére a záróvonalon és a forgalom elől elzárt területen áthajtva áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol ekkor érkezett a sértett egy Lancia Ypsilon típusú személygépkocsival. A terhelt az ütközés elkerülése érdekében a járművét balra kormányozta, azonban ennek ellenére a sértett által igénybe vett 4 méter széles forgalmi sáv közepén frontálisan összeütközött a két gépkocsi.

A baleset következtében a sértett többszörös sérüléseket, többek között nyolc napon túl gyógyuló – 60 nap tényleges gyógytartamú – súlyos testi sérülést, szegycsonttörést szenvedett. A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ 13. § (1) bekezdés a) pontjában, a 18. § (1) bekezdés c) és k) pontjában írtakon keresztül a 25. § (2) bekezdésében írtakat, mert az útkereszteződésben nem a táblán lévő nyíl által jelzett irányban folytatta az útját, hanem a forgalmi sávokat elválasztó záróvonalat átlépte, az útburkolati jellel jelzett elzárt területen áthajtva nem az út menetirány szerinti jobb oldalán közlekedett.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a védő három munkanapot tartott fent a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, a vádlott pedig a döntés ellen a kézbesítéstől számított nyolc napon belül élhet fellebbezéssel.

Kiemelt képünkön: illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában