Rossz szándék

2021.10.02. 07:00

Tanácsok időseknek a Vas megyei Rendőr-főkapitányságától

Október 1-jén ünnepeljük az idősek világnapját. Ebből az alkalomból a Vas megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya is gondolt azokra az emberekre, akik koruknál, jóhiszeműségüknél fogva az átlagnál is inkább ki vannak téve a rossz szándékú emberek zaklatásának.

Vas Népe

Az időseket csalók is zaklathatják Illusztráció: Szendi Péter

Fotó: Illusztráció: Szendi Péter

Talán a legfontosabb, hogy senkit ne engedjünk be a lakásunkba, akinek a személyazonosságáról hitelt érdemlően nem bizonyosodtunk meg! Ezt még akkor se tegyük, ha az illető arra hivatkozik, hogy valamilyen hivatalos szerv, vagy vállalat képviseletében jött! Ha a hívatlan látogató valamiért mégis bejutott már a lakásunkba, egy pillanatra se hagyjuk felügyelet nélkül! Amennyiben kellő határozottsággal lépünk fel, várható, hogy meghátrál és távozni fog.

Ha egy idős embert ismeretlen személy unokája, hozzátartozója nevében keres telefonon, kérje el a hívó telefonszámát, és szakítsa meg a beszélgetést. Ha árubemutatóra kap meghívást, erről tájékoztassa fiatalabb hozzátartozóját, illetve amennyiben lehetséges, egy fiatalabb rokon kísérje el őt a bemutatóra.

És végül még egy fontos szabály: ha ismeretlen, főleg külföldi telefonszámról érkezik hívás, ne fogadjuk és semmiképpen ne hívjuk vissza a számot. Ne feledjék: veszély esetén azonnal tárcsázzák a 112-es segélyhívó telefonszámot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában