MiCROfon

2021.10.17. 10:21

Tehetségből nem volt hiány a szentpéterfai horvát tehetségkutatón – fotók, videó

Szombaton este zsúfolásig megtelt a szentpéterfai művelődési ház színházterme. A tavalyi kihagyás után ismét megrendezték a miCROfont, a Magyarországon élő horvát fiatalok tehetségkutató versenyét.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Horváth Balázs

Ez az erőpróba talán országosan is egyedülálló, hiszen a versenyzőknek nem előre felvett hanganyaggal, hanem nyolctagú, élő zenekar kíséretében kell bemutatkozniuk a közönség előtt. Az erre az alkalomra összeálló speciális miCROfon band kiváló szentpéterfai és vendég muzsikusokból tevődik össze. A versenyzők Bácskából, Baranyából, Zalából, Győr-Moson-Sopron megyéből már a verseny előtti napon megérkeznek, így a pénteki és a szombati nap a közös próbákkal telik.

Az előzményekről azt is megtudtuk, hogy a közösségi oldalon meghirdetett tehetségkutatóra 15 és 99 év között bárki nevezhet, akár egymás után több évben is. Egy tetszés szerinti horvát pop vagy világzenei számot kell előadniuk. Ezúttal a megszokottnál egy kicsit kevesebben, nyolcan érkeztek. Többen betegség miatt nem tudtak eljönni, és talán a járványveszély is közrejátszott a jelöltek óvatosságában. Itt volt viszont a magyarországi horvátság számos jeles képviselője, köztük Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, és nagy élvezettel hallgatta végig a koncertet Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság Magyarországi nagykövete is. A három tagú zsűri elnöke a horvátság nagy kedvence, Želko Krušlin, a Latino zenekar muzsikusa volt.

Ahogy korábban, úgy most is bebizonyosodott, hogy a horvátok, éljenek bárhol, rendkívül muzikálisak, egyetlen versenyző számára sem okozott problémát a reflektorfény és az élőzenés héttér. A hat lány és a két fiú rutinosan mozgott a színpadon, a zenekari tagok pedig remek hangszeres kísérettel, sőt vokállal is segítették a versenyzőket. A támogatásra egyébként alig volt szükség: az énekesek szinte kivétel nélkül hibátlanul intonálva adták elő a dalokat és az érzelmek kifejezésével sem fukarkodtak.

A közönség addig sem unatkozott, amíg a zsűri a döntés meghozatalára visszavonult. Először az alkalmi zenekar tagja, a kópházi Kónyai Flórián virtuóz hegedűjátékkal kápráztatta el a jelenlévőket – ahogy az arcokon látni lehetett, saját zenésztársait is. Aztán természetesen – zsűrielnöki szerepéből kivetkőzve – színpadra lépett gitárjával a népszerű „Kruška” is, akinek dalait az egész nézőtér kívülről fújta. Hogy nekik mennyi idejük volt összepróbálni, nem tudjuk, de a remekül képzett zenekari tagokkal és a közönség részvételével végül igazi örömzenéléssé alakult a sztár fellépése.

Végül, de nem utolsó sorban az izgatottan várt végeredményt is kihirdették. A 2021. évi miCROfon verseny első díja a rendkívül erős mezőnyből a szentpéterfai Barilovits Lucához került. A tizenhat éves versenyzőtől megtudtuk, hogy a szombathelyi premontrei gimnáziumba jár, hobbi szinten énekel, és Gibboni Ako me nosiš na duši című dalát adta elő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában