Biztonság

2021.10.12. 17:30

Téli gumi: a rossz idő a Vas megyei szervizeknél is meghozza a rohamot

A tapasztalat szerint október közepétől indul a nagyüzem a Vas megyei gumiszervizekben. A legtöbben ekkortól cseréltetik, cserélik le a járművük kerekein a nyári gumit a télire.

Horváth László

20211011 Németh Péter gumiszerelő, Téligumi szerelés, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Egyelőre átlagos a forgalom a vaol.hu által megkérdezett gumiszervizben. Nyoma sincs a néhány nap múlva kezdődő rohamnak.

- A megfigyeléseink szerint október 15-e a vízválasztó, ekkortól indul be a nagy roham – számolt be portálunknak Németh Gábor, az egyik szombathelyi szerviz ügyvezető igazgatója. – Még vannak szabad időpontok, de ezek hamar betelnek, október végétől pedig már nem ritka, hogy csak több nappal később tudjuk fogadni az autósokat. Az őszi-téli nagyüzem általában december közepéig tart. Aztán a január-február ismét csendes, és március közepétől minden indul elölről. Általános szabály, hogy ha 7 Celsius fok alá csökken a hőmérséklet, akkor már csak téli gumival közlekedjünk.

Németh Gábor hozzátette: ha enyhe az ősz, akkor az emberek sokszor halogatják a gumicserét. Kivéve az ingázókat. A szomszédos országokban a magyartól eltérőek a szabályozások. Ausztriában például november elsejétől gyakorlatilag kötelező a téli gumi használata.

– A tapasztalat azt mutatja, a gépjármű tulajdonosok jelentős része saját maga cseréli le a kereket – folytatta a szakember. Ilyenkor azonban elmarad a felni, úgynevezett centrírozása, rossz beállítás esetén a gumi idő előtt tönkremehet és kárt okozhat a futóműben. Egy-egy abroncs átlagos használat mellett akár nyolc évig is üzemképes.

Németh Gábor szólt arról is, hogy miként tároljuk a levett nyári gumikat.

– Fontos, hogy alaposan mossuk le az abroncsról a szennyeződést, és kezeljük le speciális ápolókkal. A négy kereket lehetőség szerint állítva, száraz és jól szellőző helyre tegyük. Lényeges, ezen odafigyelésekkel akár évekkel, és több ezer kilométerrel is meghosszabbíthatjuk a kerekek élettartalmát.

Kiemelt képünkön: Most még nyugalom van a szervizekben, de már most érdemes időpontot foglalni a gumicserére. Felvételünkön Németh Péter gumiszerelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában