Nemzeti park

2021.10.27. 20:00

Tizenkilenc állatot értékesítettek Őriszentpéteren – Ez is része a fajta népszerűsítésének

Eladásra kínált másfél éves muraközi növendék méneket és választási csikókat az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság. Tizenkilenc állatot értékesítettek.

Gyöngyössy Péter

20211016 Őriszentpéter Tavasz óta komfortosabb helyen lakhatnak a muraközi lovak a Széll Kálmán majorban, ugyanis két hatalmas, modern istállót építettek nekik több mint félmilliárd forintnyi pályázati pénzből. Az istállók ünnepélyes átadója volt, a hagyományos szakmai napon, ahol a programot ménvizsga, lovasbemutató, fogathajtás és ménesszemle is színesítette. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: IIlusztráció: VN-archív/SZP

Alig ötven éve a falvakban nélkülözhetetlen igavonó állatok voltak a hidegvérű lovak. Az 1940-es években a mai Őrségi Nemzeti Park településein még 2500 ló szolgálta a paraszti gazdaságokat. A 2010-es években már csak mutatóban maradt néhány. A nemzeti park megalakulása után a gyepterületek fenntartása érdekében magyartarka marha és muraközi ló tartása mellett döntöttek.

– A muraközi lófajta génmegőrzése érdekében létrehoztunk egy törzsállományt, elindítottuk a fajta elismertetését – mondta dr. Markovics Tibor igazgató. – Fedeztetésre kihelyezünk méneket, a saját lóállomány szaporulatát eladjuk. Ez is része a fajta terjesztésének. Vásárlóink között vannak, akik igavonó célra használják, de alkalmasak erdészeti munkák kíméletes megvalósítására is. Mivel nyugodt állatok, kezdő lovasok számára is ajánlhatók. Sokan lovas fogatokhoz vásárolják őket, de lovaskocsis vadászatra is alkalmasak.

Kiemelt képükön: A nemzeti parkhoz tartozó településeken is kevesebben tartanak lovat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában