Frissen Vasból

2021.10.26. 07:00

Több mint hetven év után újraindultak a régészeti ásatások a vasvári Szent Mihály-dombon – fotók

Több mint hetven év után újraindultak hétfőn a régészeti ásatások a Szent Mihály-dombon. A cél a sok évszázada elpusztult káptalani templom maradványainak feltárása.

Merklin Tímea

20211025 régészeti feltárás, Vasvár, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A kutatást a Vasvári Helytörténeti Múzeum igazgatója, Zágorhidi Czigány Balázs kezdeményezte, és több intézmény összefogott, hogy véghez vihessék. Támogatja a Vasvár Népfőiskola Alapítvány és a Domonkos Kolostor Alapítvány is. Az ásatásvezető a Savaria Múzeum munkatársa, Kolonits László régész, és dolgoznak itt a Pázmány Péter Katolikus Tudományegyetem régészhallgatói és tanárai, akik számára ez egy tanásatás. Hétfőn kijelölték a területet, és megkezdték az első szelvény feltárását.

Zágorhidi Czigány Balázs kezdeményezte az ásatást
Fotó: Szendi Péter

– A hagyományból tudjuk, hogy állt itt egy templom, amit már 1948-ban Járdányi Paulovics István régész is kutatott; a domonkos atyák hívására jött Vasvárra, és készített egy alaprajzot, amely szerint egy háromhajós, kéttornyú templomról lehet szó. Ezt szeretnénk hitelesíteni a mostani feltárással – mondta Zágorhidi Czigány Balázs, akitől azt is megtudtuk, hogy 2016-ban volt a Szent Mihály-dombon egy talajdetektoros felmérés, amivel meg lehet állapítani a föld alatti romok kiterjedését. Ez alapján úgy sejthető, hogy mégsem egészen olyan az alaprajz, amilyennek Járdányi Paulovics István vázolta.

– Nemcsak a város, hanem a megye történetének szempontjából is fontos lenne a Szent Mihály-dombi templomot megtalálni, mert a vasvári káptalan úgynevezett „hiteles hely” volt, Vas megye egész középkori és kora újkori írásbelisége a vasvári káptalan révén működött, a mai közjegyzői intézmény korabeli megfelelőjeként – idézte fel a történész. Hozzátette: a megye valamennyi hivatalos iratát itt állították ki anno a káptalani templom sekrestyéjében. Ezek jó része megtalálható a püspöki levéltárban, illetve a megyei levéltárban, mert még a török idők előtt elmenekítették az anyagot. Jellegzetességük a Szent Mihályt ábrázoló káptalani pecsét, amelyen a szárnyas arkangyal lándzsával ledöfi a gonosz sárkányt.

A Szent Mihály-dombi templom pusztulása a török időkben kezdődött, majd a 18. században összedőlt. A városlakók építőanyagként használták fel a köveit Vasvár újjáépítéséhez. A jelenlegi kutatás nem csak a város, az egész megye érdeklődésére is számot tarthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában