SZEMA

2021.10.21. 13:00

Vas megye szakképzésben tanuló diákjai versenyeztek az egyetemen – fotók

Torta nem volt a Covid miatt, de doboznyi süteményt kapott minden résztvevő diák a szerdán az egyetemi campuson megrendezett 10. jubileumi SZEMA (Szerethető matematika) versenyen.

Merklin Tímea

Fotó: Szendi Péter

A versenyre Vas megye technikumaiból és szakképző iskoláiból érkezett összesen hetvenöt gyerek, huszonöt csapatban.

A fő szervező az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutatóközpont (SRPSZKK) volt, amelynek igazgatója, Kispálné Dr. Horváth Mária elmondta: sok kolléga együttműködésével zajlott a verseny előkészítése, két fő segítő volt: Király Bernadett a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum oktatója, illetve Tóthné Nagy Emese Szentgotthárdról.

Egy specialitása a versenynek, hogy valóságközeli, gyakorlatias feladatokat kell megoldani, előtérbe kerül a problémamegoldás, a kreativitás; például tervezd meg az utazásodat, a lakásfelújításodat, vagyis a „Szerethető” elnevezés onnan van, hogy ez a mindennapok matematikája – tudtuk meg az igazgatónőtől, aki azt is hozzátette: mindig az előző év nyertesei is részt vesznek a következő évi verseny szervezésében, így idén a csepregi Nádasdy és a körmendi Rázsó iskola működött közre.

Az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutatóközpont tevékenységében a tehetséggondozás az egyik kiemelt terület, ennek egy példája ez a SZEMA verseny. Támogatók voltak: az ELTE SRPSZKK, a Vas Megyei Szakképzési Centrum, Szombathely Város Önkormányzata, és a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Majthényi László.

Első három helyezett a 19 technikumi csapat közül:

1. VMSZC Savaria Technikum és Kollégium (Gyökhármasok) – felkészítő: Takácsné Tarr Margit

2. VMSZC Gépipari és Informatikai Technikum (GT-TEAM) – felkészítő: Kovácsné Csiszár Ildikó

3. VMSZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum (Mesterhármas) – felkészítő: Kovácsné Ozsvárt Mónika

Első három helyezett a 6 szakképző iskolai csapat közül:

1. Kisalföldi ASzC Vépi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium (Nemszázas) – felkészítő: Kovácsné Végh Judit

2. VMSZC III. Béla Technikum és Kollégium (VillanyÁszok) – felkészítő: Seres Csaba

3. VMSZC Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium (Fogalmatlanok) – felkészítő: Lákics Krisztina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában