Frissen Vasból

2021.11.21. 10:00

A csákánydoroszlói Gyurján János az idén ismét megnyitja karácsonyi meseházát

Az attrakció minden eddiginél nagyobb lesz, mert Jani nem ismer lehetetlent. Pláne most, hogy tizedik alkalommal tárja a látogatók elé fényes csodavilágát.

Tóth Judit

20211118 Csákánydoroszló Gyurján János felszerelte a karácsonyi világítást fotó: Szendi Péter (SZP) Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Még egy hét van a nyitásig, november 28-án – advent első vasárnapján – 17 órakor ugyanis felgyúlnak a fények a csákánydoroszlói karácsonyi meseudvarban. Gyurján János lelkes, sőt inkább már fanatikus, szeptember óta készül gőzerővel. De fejben már sokkal előbb elkezdett dolgozni. Semmit nem vetett papírra, de a gondolatait, mondjuk úgy, eluralta a tervezés, hiszen rendkívüli lesz az idei meseház. Ez egy kis kárpótlás is azért, hogy tavaly a koronavírus-járvány miatt le kellett erről mondania.

Már vannak kész elemek a karácsonyi meseháznál, amely advent első hétvégéjén nyitja meg kapuit
Fotók: Szendi Péter

Ebben az évben már nemcsak a családi ház udvara lesz nyitott a látogatók előtt, hanem egy újonnan kialakított, csaknem négyszáz négyzetméteres terület is. Káprázik a szemünk, piruettezik a szívünk és a lelkünk, amikor a csákánydoroszlói Fő utcába érkezünk, pedig még koránt sincs kész a teljes fénykompozíció. Reggeltől estig megy a munka, János szerint kicentizik ugyan, de azért elkészülnek jövő vasárnapig. Szerencséje van, hiszen Illés István személyében segítője is van mindennap.

– Rengeteg újdonságunk lesz: világító fák, mézeskalács ház, magasban forgó Mikulás. A leglátványosabb elemnek talán mégis a körülbelül 22 négyzetméter alapterületű betlehemet mondanám.

János boldogan meséli tovább: ez a betlehem kuriózum, ilyen biztos nincs máshol. A figurák – amelyek valójában templomi szobrok – Lengyelországból érkeztek. Igényes kialakításúak és minőségiek. Az idilli szoboregyüttes teljesen egyedi, hiszen saját válogatás, ilyen összeállításban sehol a világon nem látható betlehem. János a tevékkel példálózik: a kis Jézushoz látogató három király mellé ő három tevét vásárolt, szerinte ez így dukál, annak ellenére, hogy szinte minden ábrázoláson csak egy állat látható.

Az idén újdonság a betlehem, az egyedi figurák Lengyelországból érkeztek

– Egyedi dolgot szerettem volna csinálni, ezért több ki­egészítővel dolgoztam. Az újdonságok mellett persze megmaradtak a sztenderd elemek. Ilyen a hóember, amelynek fix helye van az ünnepi installációban. Most is lesznek pingvinek és életnagyságú jegesmedvék. A fejét mozgató szarvas extra, a jéghegy járatokkal, a két ledpatak és a sok-sok fa szintén elmaradhatatlan kellék.

Szóval a meseudvar megálmodója semmit nem bíz a véletlenre, itt minden megkomponált az óriási Mikulástól kezdve a fényes patakok fölött húzódó hidakig. A zenei válogatás sem utolsó, éppen a Fehér karácsony szól a TNT-től. Fontos, hogy mindenhol ugyanolyan minőségű legyen a zene – magyarázza Jani –, ezért a hang kiépítésére is sok időt áldoztak.

Mi a cél? Talán az, hogy egy kis melegség legyen a szívekben advent idején. A karácsonyi meseházat ingyenesen lehet látogatni. Két éve a nyitás napján háromezer ember lepte meg a családi magánterületet, ekkora érdeklődésre senki nem számított. Polgárőrök irányították a forgalmat, sőt – hogy minden zökkenőmentes legyen – pluszszolgálatosokat is kellett behívni. 2019-ben összesen 30 ezren keresték fel a karácsonyi fényes házat. Jöttek távolabbról, például Debrecenből, Egerből és Párkányból is, de a legtöbben kétségkívül Zala megyéből érdeklődtek. Persze a Vas megyeiekre sem lehet panasz, nyugdíjasklubok is tettek itt látogatást. Jani a nyitástól a zárásig – november 28-ától január 2-áig naponta 17 és 20 óra között – benne él a meseudvarban. Manónak öltözik, vagy karácsonyi pulcsit húz, fenyőfa formájú sapkával. Mindegy.

Gyurján János azt mondja: a világító fák elmaradhatatlan kellékei a csákánydoroszlói csodavilágnak

A életnagyságú figurák között csak annyit tudok rebegni, hogy ez őrület. Jani megerősít, hogy igen: ez őrület. És akkor még szóba hozza a nyitónapra tervezett műsort. Jön a Mikulás, nem is akárhogyan. Egy pannonhalmi püspöki szánnal, amelyet nemrég vásárolt. Kicsit felújította, és most állítja szolgálatba. Két éve ötvenezer led világított az udvarban, ez az idén már jóval több lesz. Jani nem panaszkodik a villanyszámlára, ebben a nagyszabású projektben ez nem mérvadó.

Jani adni akar. Mindenkinek. Egy kis boldogságot.

Lesz gyermekkacaj, sikítás és jó pár újjászülető felnőtt is az elkövetkezendő pár hétben Csákánydoroszlóban, a Fő utca 102. szám alatt. Ez borítékolható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában