Hadifogoly-temető

2021.11.06. 07:00

A hősi halottakra emlékeztek Ostffyasszonyfán

A hadifogoly-temetőben pénteken megtartott, halottak napi ünnepi megemlékezésen Németh Szilárd államtitkár mondott beszédet.

Budai Dávid

Fotó: Ohr Tibor

Megtartották a hagyományos halottak napi ünnepi megemlékezést pénteken a hadifogoly- temetőben. Az ökumenikus liturgiát követően a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Németh Szilárd mondott beszédet.

Emlékeztetett, az első világháború Magyarországra nézve végzetes következményekkel járt, a magyar katonák a háborúban esküjükhöz híven teljesítették kötelességüket és életüket adták a hazáért. Népességéhez viszonyítva Magyarország halottakban, sebesültekben, fogságba esettekben és eltűntekben aránytalanul nagy veszteséget szenvedett. Minden nemzet fiai egyaránt megérdemlik a végső nyugalmat és tiszteletet – hangsúlyozta az államtitkár –, róluk a második világháború végéig rendszeresen megemlékeztek, a háborút követő kommunista önkényuralmi rendszer azonban tudatosan tiltotta, torzította, manipulálta a hősi halált halt katonákról való közgondolkodást. Az első világháborúból származó hadisírokról, hősi emlékművekről történő gondoskodást elhanyagolták és a hősi halottak iránti tisztelet kifejezésére csak a rendszerváltást követően volt ismét lehetőség. Az államtitkár megköszönte a jelenlévőknek a sírokról történő, hosszú évek óta tartó kegyeleti gondoskodást. Az emlékezés koszorúzással ért véget.

Kiemelt képünkön: Németh Szilárd és Ágh Péter országgyűlési képviselő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában