Bartók Terem

2021.11.25. 07:00

A karmester kollégium zárókoncertje Szombathelyen lesz

Szombathely Bérleten kívüli, ingyenes hangverseny lesz a Bartók Teremben pénteken 19 órától, a Symphonia Hungarica Karmester Kollégium szemeszterzáró koncertje, Hamar Zsolt művészeti igazgató növendékeinek előadása.

Merklin Tímea

20211123 Szimfonikus zenekari próba, Erdélyi Dániel, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A Symphonia Hungarica Karmester Kollégiuma 2021 szeptemberében kezdte meg működését azzal a céllal, hogy a már diplomával rendelkező, fiatal karmestereknek, illetve hangszeres muzsikusoknak térítésmentesen sokirányú szakmai impulzust adjon.

– Mi vagyunk a „rezidens zenekar” a képzésen, vagyis általunk is tanulják a fiatalok, hogyan kell egy „élő organizmust” irányítani. Az esten tíz magyar karmester vezényel, ahogy a Nemzetközi Bartók Fesztivál és Szemináriumon szokott – mondta Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója. – Nekünk magunknak is fontos ez, hiszen új impulzusokat kapunk, frissül a szemléletünk, ugyanakkor segítünk, hogy ne rugaszkodjanak el nagyon a tradícióktól. A karmester-kollégiumnak ez az első féléve volt, reméljük, hogy a kezdeményezés olyan sikeres lesz, hogy méltó lesz a folytatásra, és mi részt tudunk benne venni.

A Symphonia Hungarica eszmei kitalálója, szakmai koncepciójának és szerkezeti felépítésének kidolgozója, illetve a program szakmai-művészeti vezetője Hamar Zsolt Liszt-díjas karmester, érdemes művész. Az ifjú maestrók: Erdélyi Dániel, Horváth Pál, Kiss Boldizsár, Kóczán Péter, Mészáros Mátyás, Sándor Szabolcs, Teremi Dárius, Tóth-Sámuel Csaba, Tóth-Vajna Gergely, Zsíros Levente.

A pénteki koncert anyagát vasárnap a budapesti Vigadóban is bemutatják.

Kiemelt képünkön: A pénteki koncert keddi próbáján Erdélyi Dániel is vezényelt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában