Frissen Vasból

2021.11.16. 07:00

A magasból mentettek – A szombathelyi óriáskeréknél gyakorlatoztak a katasztrófavédők – fotók

A szombathelyi óriáskerékhez magasból mentő gépjárművével is kivonult a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, hogy a katasztrófavédők egy gyakorlat során kipróbálják, üzemzavar esetén miként tudják kimenteni a magasban rekedteket.

Polgár Patrícia

202211115 Katasztrófavédelmi gyakorlat, magasból mentés, Budai Bence, Dékán Szabolcs, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A gyakorlaton rögtön kiderült: a tűzoltók két irányból, a Wesselényi utca, illetve a Király utca felől tudják megközelíteni az óriáskereket, ami a tavaly­előtti pozíciójához képest egy kissé beljebb került, a Borostyánkő áruház irányába.

Az óriáskerék gondoláiból való kimenekítésre üzemzavar vagy valamilyen meghibásodás esetében lehet szükség. A kerék ötven méter magas, így, amennyiben optimális pozíciót sikerül felvennie a tűzoltóknak, akár az építmény háromnegyedéig, közel negyvenméteres magasságig is képesek elérni a gondolákat – tudtuk meg a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársaitól. Ezt az általuk elérhető legmagasabb pozícióban ki is próbálták, mégpedig úgy, hogy két tűzoltót felemeltek az egyik gondoláig, akik a mentőkosárból át is szálltak abba és vissza.

Budai Bence a belvárosban felállított óriáskeréken
Fotó: Szendi Péter

Negyven méter fölötti magasságban a kezelőnek azonban még meghibásodás esetén is van lehetősége a kerék mozgatására. Horváth Mihály, az óriáskerék üzemeltetője elmondta: a gépezetet mozgató motor fékjét manuálisan is ki tudják oldani, ezáltal pedig a súly elmozdítja annyira a kereket, hogy még a legmagasabban ragadt gondolák is olyan magasságba kerüljenek, hogy a tűzoltók hozzáférjenek azokhoz. Mihály azt is elárulta, négy éve foglalkoznak az óriáskerék üzemeltetésével. Ez idő alatt még egyszer sem volt példa arra, hogy az meghibásodott volna.

A tűzoltók negyvenméteres magasságig jutnak fel
Fotó: Szendi Péter

Ám problémát nem csupán egy meghibásodás okozhat – felkészülten néznek szembe az áramszünetekkel is. Aggregátorukkal maguknak is tudnak áramot fejleszteni, sőt, abból is van nekik kettő, duplán is bebiztosították magukat. Ha ezek sem működnek, akkor nyúlnak a kézi vezérléshez – tudtuk meg.

A mentési gyakorlattal a tűzoltóság arról bizonyosodik meg, hogy vész esetén miként tudnak hozzáférni a bajba jutottakhoz. Ám ezen túl is fontos kritériumoknak kell megfelelnie az óriás­keréknek. Az üzemeltetőtől megtudtuk, hogy minden évben és minden helyszínen villámvédelmi, statikai és érintésvédelmi vizsgálatokat végeznek el a keréken – ez volt az önkormányzat feltétele is ahhoz, hogy felállíthassák az óriáskereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában