Frissen Vasból

2021.11.20. 17:51

A maszkhasználattal szinte mindenki egyetért, van aki az oltást is kötelezővé tenné – körkép, fotók

Körülnéztünk, használják-e az emberek a maszkot.

Vas Népe

20211120 Nagy Dénesné, Újra kötelező a maszkhasználat a beltérben, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A friss jogszabály szerint kötelező a maszk használata üzletekben, múzeumokban, mozikban, könyvtárakban, színházakban, tömegközlekedési eszközökön és számos más helyen. A szolgáltatások igénybevételekor csak akkor nem kötelező a maszk, ha az zavarná a szolgáltatás igénybevételét, például kozmetikában. A munkahelyeken általában a munkáltató, a nevelési és oktatási intézményekben az intézményvezető, templomokban a vallási közösség vezetője dönthet a maszkhasználatról, de azt nem tilthatja. Hatéves kor alatt, illetve bizonyos fogyatékossággal élőknek nem kötelező a maszk használata.

A szombathelyi vásárcsarnok bejáratainál felirat figyelmeztet a kötelező maszkhasználatra. Bent nem találkoztunk olyan vásárlóval és eladóval, akin ne lett volna maszk.

Nagy Dénesné, aki hetente rendszeresen jár a piacra, éppen adventi koszorút vásárolt az egyik virágkereskedőnél. A nyugdíjas asszony kérdésünkre elmondta, hogy egyetért a kötelező maszkhasználat bevezetésével.

Tóth Krisztina éppen tojást vett, láthatóan törzsvevőnek számít a tojásos standnál. Szerinte várható volt a kötelező maszkhasználat kiterjesztése a bevásárlóközpontokban. Úgy véli, ha tudunk védekezni, akkor miért ne tennénk, oltással, maszkkal.

 

Maráczi Péterné almát válogatott az egyik zalai árus pultjánál. Hetente jár piacra. Helyesli a maszk használatát, véleménye szerint ez is a védekezéshez tartozik. Már túl van a harmadik oltáson. Ezt büszkén vállalja is, mert ezzel egymást is védjük.

Durucs Tibor nem rendszeres piacra járó, most is csak benézett. Egyetért azzal, hogy zárt térben kötelező a maszk használata. Nem oltakozott és nem is szeretne. Elmondta, hogy a második hullám közben, 31 év után költözött haza Ausztriából, ahol kétnaponta tesztelték, és már nem tudta elviselni, hogy orrvérzésig turkálnak az orrában.

Hajdú Zsolt és Hajdú Judit Győrből érkezett fiatal pár, maximálisan egyetértenek a maszkhasználat bevezetésével. Mindketten oltakoztak, a harmadik oltást is megkapták. Véleményük szerint kötelezővé kellene tenni az oltást, úgy, ahogy Ausztriában is lesz. Sok más veszélyes betegség elleni oltás is kötelező, mondták.

Németh Judit éppen almát vásárolt. A maszkhasználattal egyetért. Az oltásokat ő is megkapta, de nem tenné kötelezővé az oltakozást. Véleménye szerint mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy akarja-e.

A város keleti végén található egyik üzletközpont előtt már megállító tábla figyelmeztet a kötelező maszkhasználatra, és szemléletes ábrával arra is felhívják a figyelmet, hogy a maszk viselése csökkenti a fertőzés kockázatát.

Az egyik ruhaboltban Lengyel Krisztinát kérdeztük, aki kislányával éppen téli kabátot jött vásárolni. A bejáratnál található kézfertőtlenítőt is használták. A maszkhasználattal egyetért,, mert így meg tudjuk egymást és magunkat is védeni. Bár ő már a harmadik oltáson is túl van, véleménye szerint az emberekre kell bízni, hogy akarják-e az oltást vagy sem.

Egy idősebb pár név nélkül vállalta a véleményét. Egyetértenek a kötelező maszkhasználat kiterjesztésével, mert ezzel hozzájárulunk ahhoz, hogy minél hamarabb elmúljon a járvány, hogy újra szabadok lehessünk. Véleményük szerint kötelezővé kellene tenni az oltást. A harmadik vakcinát az akcióhéten valamelyik oltóponton szeretnék beadatni. Most tesztet csináltattak, hogy felmérjék az ellenanyagszintjüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában