Méhek

2021.11.08. 14:00

A méhek munkája igazi jótétemény – Mézes témanap Magyarlakon

A mézfogyasztás népszerűsítését célozta meg az a témanap, amelyen szó esett a méhek fontosságáról és nélkülözhetetlen szerepéről.

Tóth Judit

20211105 Mézes Nap, Csörötnek, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Magyarlak és Csörötnek Általános Iskolája gyakran szervez különböző projektnapokat. Legutóbb a méhek és a mézfogyasztás volt a kiemelt téma, amelyet jelzett az iskolai dekoráció is. A tanulók által készített rajzok és kézműves alkotások remek atmoszférát teremtettek a programhoz, amelyen elsőként V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő köszöntötte az iskolai közösséget: -A méhek munkája jótétemény, hiszen a méz gyakorlatilag eszközök és emberi beavatkozás nélkül is a rendelkezésünkre áll. Vannak különleges mézek, de számomra az akácméz a legkevesebb és a legkülönlegesebb, ez a fajta bekerült a hungarikumok közé is. A magyar akácméz kiváló minőségű, ezért is keresik mindenhol a világban – mondta a képviselő.

Benedikti Árpád, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Vas megyei szaktanácsadója a mézfogyasztásra buzdította a gyerekeket. A méz finom is, egészséges is – hangsúlyozta, de ahhoz, hogy legyen, óvni kell a természetet és vigyázni kell a méhekre. Egy csepp mézhez három csepp nektár kell, ez is mutatja, hogy a méhek mekkora munkát végeznek.

Galambos Gyula mesterméhész előadást tartott a gyerekeknek, akik megtudhatták pontosan hogyan is lesz a méhek gyűjtőmunkájából méz. Gyenes Csilla biológia-földrajz szakos tanár, természetgyógyász, fito-és apiterapeuta – vagyis méhészeti termékekkel gyógyító szakember – a méz jótékony hatásairól mesélt az iskolásoknak.

A témanapon kihirdették a kézműves pályázatok nyerteseit, volt kvízfeladat és mézes finomságokat is kóstolgattak a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában