Összefogás

2021.11.14. 15:30

A Nemescsói ÖTE tagjaira a közösségi programokon is számíthatnak a környékbeli falvak – fotók

A nagy múltú, 22 tagot számláló Nemescsói Önkéntes Tűzoltó Egyesület a települési értéktár része a 300 lelkes faluban. Parancsnokukat, Polák Norbertet kérdeztük.

Tóth Kata

Fotó: Horváth Balázs

1893-ban Éder József evangélikus lelkész elnökletével alakult a Nemescsói Önkéntes Tűzoltó Egyesület, ami a következő évtizedekben hol működött és virágzott, máskor kényszerűen szétzilálódott. Az 1950-es, ’60-as években hangsúlyossá vált a testületi munkában a tűzmegelőzés. Többszöri újraalakulás után 1965-ben Nemescsó és Pusztacsó önkéntesei egyesültek. 1983-ban újabb összevonással Lukácsháza, Gyöngyösfalu, Nemescsó és Kőszegpaty tűzoltói tömörültek egy szervezetbe. Fennállásuk 100. évfordulóján az ünnepet még megtartották, majd 15 évig kevés aktivitást mutattak a helyi önkéntesek. 2009-ben kisebb tűzeset történt a faluban, egy évvel később ez hívta újra életre a Nemescsói ÖTE-t. Most 22 fős, zömében fiatal csapat látja el a tűzoltási, műszaki mentési feladatokat, végez társadalmi munkát a településen. Parancsnokuk 2012 óta Polák Norbert, elnökük Schrott Károly.

Polák Norberttel először tűzoltóautóautó-nézőbe megyünk a ’70-es években épült szertárba. Akkoriban egy szerkocsi állt a házban, azóta épült-szépült a szertár, fent klubhelyiséget alakítottak ki, ahonnan bevetéskor a lépcsőn kívül akár csúszdán is lejuthatnak a földszintre a tűzoltók. Hátra van még a kapuszigetelés, és a villanyrendszert is szeretnék rendbe tenni, mire az új autó megérkezik – ezt már az 1977-ben gyártott Mercedes mellett jelenti ki a parancsnok. A Magyar Falu Programban nyert 5 millió forintból már keresik a kiöregedett autó utódját. Az elmúlt évek pályázati beszerzéseire is büszkék: a nyolc garnitúra bevetési ruhán kívül modern aggregátoruk, dugólétrájuk, motorfűrészük, roncsvágójuk is van. Négy önkormányzat – a nemescsóin kívül a pusztacsói, a lukácsházi és a kőszegpatyi is – támogatja a civil szervezetet. Ha riasztást kapnak, erre a négy településre vonulnak az 1. kategóriájú ÖTE tűzoltói. A pályázatokkal kapcsolatban Kalincsák Balázs evangélikus lelkész nevét említi Polák Norbert. Sikeres pályázataikat neki köszönhetik. Szalmer Gábor parancsnokhelyettes az adminisztratív háttérmunkát végzi nagy gonddal.

A tűzoltók megosztják az épületet a Tézsula Hagyományőrző Egyesülettel. Míg „álomkonyhájukban” a tézsulások hellyel, forró gyömbéritallal és gesztenyés kiflivel kínálnak, a parancsnok emlékezetes vonulásaikról beszél: 2013-ban egy pusztacsói asztalosműhely égett. Kőszegről kaptak riasztást, hogy biztosítsák a közeli fenyvest, ami csatlakozik a lőszerraktárhoz. Ők értek oda először: a ház mellett tűzcsapról kezdték meg az oltást. Tavaly bozóttűzhöz hívták őket, ősszel egy kazán melletti papírhulladék gyulladt meg. Évente legfeljebb egy-két tűzeset fordult elő eddig a területükön, és a tíz év alatt egy árokba csúszott autó mentésében volt szükség segítségükre.

Mint kiderül, több családban apáról fiúra száll a tűzoltó-hagyomány, és biztosított az utánpótlás: a napokban induló tanfolyamra újabb négy fiatalt tudtak küldeni.

A falu és a szomszéd települések életében aktívak a nemescsói tűzoltók: a ’80-as évekig egyházi ünnepeken, esküvőkön, temetéseken díszegyenruhában álltak sorfalat. Manapság bemutatójuk és habpartijuk a falunapok kötelező eleme, részt vesznek a lukácsházi gyermeknapon, ott vannak az Orsolya-napi sátorállításnál és minden évben gyertyát gyújtanak a falukarácsonyon.

Polák Norbert a Kőszegi Írottkő Mentőcsapat parancsnoka és a Kőszegi Ostromnapok Egyesület alelnöke is. Közösségépítő munkáját 2019-ben „Közösségi Kultúráért” díjjal ismerték el. Tisztségei közül a szívében talán a Nemescsói Tűzoltó Egyesületé az első hely. Lelkes a terveiket illetően: szeretnék befejezni a szertárt, később hátrafelé terjeszkedni még egy szerállással. Végül díszes szertárkapujukat és becsben tartott csapatzászlójukat mutatja rajta a tűzoltó-jelmondattal: „Istennek dicsőség, egymásnak segítség”.

Kiemelt képünkön: Az 1. kategóriájú ÖTE néhány tűzoltója, mögöttük a díszes szertárkapu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában