A járókeretet elhagyta

2021.11.05. 17:30

A püspökmolnári fiú, Horváth Miki túl van a robotikus terápián

Az ötéves Horváth Miklós túl van a Steps robotikus terápián. A járókeretet elhagyta, magabiztosan, önállóan közlekedik a háromágú bottal otthon és az óvodában is. Az édesanyját kérdeztük.

Tóth Kata

Fotó: VN/Horváth Éva

Többször írtunk már a püspökmolnári kisfiúról, aki idegrendszeri sérülést követő agyi bénulással küzd – Cerebral paresist állapítottak meg nála –, és a CsodaCsoport licitjén elért eredménye alapján esélyt kapott a Steps robotikus terápiára. Nemrég letelt Miki száz órából álló intenzív gyógykezelése. Édesanyja számolt be az eredményről.

– Az első alkalmat megelőzte egy konzultáció: vizsgálták Miki fizikumát, feltérképezték a szellemi képességeit, és célokat határoztak meg a fejlesztésében. Ezek között szerepelt az izomerő növelése, a helyes tartás fejlesztése, az állóképesség további fejlesztése. Valamint, hogy stabilabban járjon a két háromágú bottal, és hogy elkezdjen járni az egyágú botokkal. A gépen az volt a cél, hogy a járása sebességét fokozatosan emeljék: ezt 49 százalékkal sikerült növelni az összterápia alatt. Miki járás közben hajlítja, lendíti a térdét, abban a szakaszban asszisztál a robot. Ott is arra törekedtek, hogy minél inkább a kis­fiunk dolgozzon: végül a robot testsúlysegítését 51 százalékkal tudták csökkenteni, a lendítéstámogatásban pedig 33 százalékos csökkenést értünk el. Júniusban három hetet töltöttünk Budapesten. Minden nap háromórás fejlesztést kapott Miki egyre nagyobb „terheléssel”: két órát töltött a roboton, egyet konduktív neveléssel, ami gyógytornát és komplex fejlesztést jelent. Majd újabb két-két hét következett. Hálásak vagyunk a központ munkatársainak, rengeteg segítséget kaptunk tőlük – mesélte az édesanya, Horváth Éva. Elmondta még, hogy Miki testszerte erősödött. Az alsó végtagjai jobban érintettek a betegségben, mint a karjai, mégis ott kiemelkedő a változás. Az első három hét után például új sortokat kellett vásárolni neki, úgy megerősödött a combja, de erősödött a nyaka és a háta is. A járásmintája sokat javult: bottal járva nőtt a lépéstávolsága és -magassága, és egyre nagyobb távolságokat tud megtenni. Sokkal szebb már a testtartása, egyedül tud korrigálni, ha rosszul rakja a botot. A járókeretet elhagyta, a háromágúval már stabilan jár, az egyágú bottal még fejlődnie kell – a szakemberek szerint magának kell elhinnie, hogy azzal is tud közlekedni.

Éva azt mondja, a központban javasolták nekik a folytatást a szinten tartás és a fejlesztés miatt is. Ráadásul Miki értelmileg teljesen ép, jól lehet vele együtt dolgozni.

A család az idén nem tervez több intenzív terápiát. Időt kell hagyni, hogy a kisfiú idegrendszere feldolgozhassa a tanultakat. Jövőre pedig nagy lépésre készülnek: a Nazarov-féle műtétre.

Kiemelt képünkön: Horváth Miki az intenzív gyógykezelés részeként a roboton

Kapcsolódó írásaink:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/egy-kor-luxusautoval-puspokmolnariban-horvath-miki-elol-es-hatul-is-kiprobalta-a-hofeher-boruleseket-4971712/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/elindulhat-a-gyujtes-a-puspokmolnari-fiu-horvath-miki-gyogykezelesere-4824772/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ujabb-eselyt-jelenthetne-a-kisfiu-szamara-a-robotterapia-4693438/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában