Körkép

2021.11.09. 07:00

A Vas megyei folyóvizek bírták a száraz időszakot

Meleg, száraz nyarunk volt. Júniusban alig volt csapadék, miközben a középhőmérséklet 4 °C-kal volt magasabb az átlagnál. Lápok, mocsarak száradtak ki időszakosan. A Rábán is zátonyok kerültek felszínre, de mit mutatnak a vízfolyások adatai? A Nyugat-dunán túli Vízügyi Igazgatóságtól tájékozódtunk.

Gyöngyössy Péter

20210921 Körmend Zátonyos Rába meder Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: VN-archív

– A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén 2021 júniusa a harmadik legmelegebb ilyen hónap volt 1901 óta – tájékoztatott Kapolcsi Éva Fruzsina, a vízrajzi és adattári osztály vezetője. – A középhőmérséklet júniusban majdnem 4 °C-kal, júliusban és augusztusban 2,5 °C-kal az átlag felett alakult. Júniusban a 85 milliméteres sokéves átlagnak csupán negyede, azaz 22 milliméter csapadék hullott le. Júliusban már több hullámban érkeztek záporok, zivatarok. Több állomásunkon egy nap alatt hullott le a teljes havi csapadékmennyiség kétharmada, de a nyári hónapok csapadékösszege így is 84 milliméterrel maradt el a sokéves átlagtól.

– A csapadékhiányos tél és kora tavasz után május közepe kisebb vízhozamnövekményt hozott vízfolyásainkon, ez azonban „rövid életűnek” bizonyult – folytatta a szakember. – A nyári hónapokban is folytatódott a tavaszi tendencia, július közepéig fokozatos apadás, ezt követően pedig stagnáló vízjárás jellemezte vízfolyásainkat. A záporok, zivatarok csak átmenetileg növelték a mederteltséget, így alapvetően kisvizes állapotok uralkodtak. A Rába vízállása július 14-én Szentgotthárdnál –98 cm volt, a vízhozam 7,5 köbméter másodpercenként. Itt a legkisebb –116 cm-es vízállást 2003 augusztusában mérték, a legkisebb vízhozam 1,2 köbméter volt másodpercenként. A sokéves átlagvízállás –27 cm, az átlagvízhozam 23,9 köbméter másodpercenként. A Rába vízállása Körmendnél július 29-én –14 cm volt, 7,58 köbméteres másodpercenkénti vízhozammal. Az eddig mért legkisebb vízállás –40 cm volt 1950 augusztusában.

A sok éves átlagvízállás 57 cm, az átlagvízhozam pedig másodpercenként 29 köbméter. A Gyöngyös Kőszegnél, a Perint Szombathelynél és a Pinka Felsőcsatárnál mért víz állásadatai mind meghaladták a sokéves átlagot és messze elmaradtak a valaha mért legkisebb értéktől július 7–11. között. Ez a vízgyűjtő területük Ausztriába eső részén hullott csapadéknak köszönhető. Megállapítható, hogy 2021- ben a nagyobb vízfolyásokon több hónapon keresztül kisvizes állapotok uralkodtak, de még a legszárazabb hónapokban sem alakultak ki szélsőségesen alacsony vízállások.

Kiemelt képünkön: Mértek már ennél alacsonyabb vízállást is a Rábán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában