Frissen Vasból

2021.11.20. 14:00

Adventi körkép: Betlehemmel, vásárral, ünnepi fényekkel várják a karácsonyt Vas megye városaiban

Gyertyagyújtással, vásárral, ünnepi műsorokkal, családi programokkal várják a karácsonyt Vas megye városaiban az advent időszakában. Igaz, a járványhelyzet közbeszólhat.

Vas Népe

20211119 Adventi vásár, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Répcelak

A főtéren már áll a betlehem – szorgos kezek, a nyugdíjasklub tagjai építették meg csütörtökön. Szintén a Radó téren várja majd kulturális programokkal az ünneplőket a művelődési ház csapata az adventi gyertyák meggyújtása után. Zenés karácsonyi műsorokra, Mikulás-várásra, mozgó mozira és karácsonyi finomságokra számíthatnak, akik kilátogatnak az ünnepi forgatagba.

Vízvárdy Tamásné is segített a répcelaki betlehem készítésénél
Fotó: VN

Szentgotthárd

Minden adventi vasárnapon gyertyagyújtás lesz, rövid kulturális műsorral kísérve a Nagyboldogasszony-templom előtti téren, utána pedig szentmise. December 17. és 19. között rendezik meg a Karácsony határok nélkül programsorozatot, többnyire szabadtéri kulturális programokkal, koncertekkel, pásztorjátékkal. Az adventi kirakodóvásárt 17-én és 18-án tartják a színház előtti téren.

Celldömölk

Az Együtt Celldömölk Városért Egyesület idén is elkészíti a város adventi koszorúját, és a gyertyagyújtásokat is megtartják, de hogy kulturális műsor és vendéglátás lesz-e, az még bizonytalan. A Kemenesaljai Művelődési Központ szombatonként kézműves műhelyfoglalkozásokkal segíti az ünnepi ráhangolódást, és keresik a város legszebb adventi koszorúját.

Sárvár

A programok november 26-án kezdődnek a Posta téren. Az ünnepi díszbe öltözött tér színes, meghitt színpadi műsorokkal várja a közönséget, a faházakban étel-ital fogyasztható. Gyermekprogramok, népzenei és könnyűzenei koncertek, elő­adások lesznek, szombat délutánonként a város egy-egy közössége gyújtja meg az adventi koszorú gyertyáit. Vasárnap délutánonként a Nádasdy Ferenc Múzeumban tartanak a gyerekeknek karácsonyra készülő kézműves-foglalkozásokat.

Kőszeg

Advent a natúrparkban, ahogy mi szeretjük címmel nyílt kiállítás és vásár tegnap este. November 27-én, szombaton a Cirákulum együttes lép fel a várban. A Jurisics téren jövő vasárnap nyit a kézművesvásár, 17.30-kor gyújtják meg az első gyertyát. A Jézus Szíve-templomban november 21-én, vasárnap László Attila ad koncertet. A következő hétvégéken Navratil Andrea, az Angelica leánykar, Pitti Katalin, a Concordia-Barátság Énekegyesület és az oladi Szentháromság kórus is fellép majd a Jézus Szíve-templomban.

Bakos Zoltán kínálja a forró italt a kőszegi kiállítás és vásár vendégeinek
Fotó: Unger Tamás

Vép

November 26-án adventi forgatagra vár a Fő térre a Hatos-iskola szülői közössége. Advent idején Vépen is kigyúlnak a fények az ablakokban, mindennap más utcában kell keresni a következő számot. Az óvodások az idén is nyitogatják majd a Fő tér színpadán az adventi naptárt. Évek óta része Vép adventi programsorozatának a szeretet-vendéglátás. Kétséges, az idén megtartják-e.

Bük

Adventi vásárral, sanzonokkal és karácsonyi dalokkal kezdik a karácsonyvárást Bükön. Az Atriumba hívják majd a családokat minden vasárnap karácsonyváró játszóházba és adventi vásárra. A város adventi koszorúján november 28-án 17 óra 30 perckor gyújtják meg az első gyertyát, aznap a Pál Kriszti Acoustic ad koncertet. És készül a december 12-ei re­göstalálkozóra is a büki művelődési központ.

Jánosháza

Az idén is szűk körben gyújtják meg a város adventi koszorújának gyertyáit az adventi vasárnapokon. Hagyományosan zenés, verses műsorok és forralt bor meg forró tea kíséri a rendezvénytéri találkozásokat, a vírushelyzet miatt le kell mondani ezekről az összejövetelekről, mondta Kiss András polgármester. A karácsonyváró fények viszont felragyognak: betlehemet állítottak, karácsonyfát díszítenek a város közepén, és ünnepváró fények is kerülnek a villanyoszlopokra.

Csepreg

Az adventi koszorú gyertyáit vasárnaponként 16 órakor gyújtják meg, a jótékonysági vásáron a Csepregi Borbarát és Turisztikai Egyesület és helyi közösségek kínálata jelenik meg adománygyűjtő jelleggel. November 28-án a Farkas Sándor Egylet és Finta József plébános gyújt gyertyát, december 5-én karácsony- és Mikulás-váró műsor lesz, december 12-én fellép a Férfi Dalkör, december 19-én verses összeállítás és jelenetek gazdagítják a programot.

Szombathely

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megnyilt-az-adventi-vasar-szombathelyen-fotok-5492399/

Őriszentpéter

A tervek szerint hagyományosan a város intézményei – az óvoda, iskola és az önkormányzat – lesznek a felelősei egy-egy adventi hétvégének. Péntekenként 17 órakor ünnepi műsorral egybekötött gyertyagyújtásos programok várhatók a szabadtéri színpad környékén. Jövő héten döntenek arról, hogy elindítják-e a programsorozatot.

Körmend

Új helyszínen, a Piac téren valósul meg idén a körmendi advent. Az épület előtti fedett színpadon szombatonként programokkal várják a látogatókat. A gyerekeknek ajándékokkal, meglepetésekkel készülnek, december 4-én érkezik a Mikulás. A faházakban forró italok és forralt bor mellett finom ételekkel és sült gesztenyével várják a vendégeket november 27. és december 23. között, piacnapokon a reggeli órákban is.

Vasvár

A szeretetváró találkozásokat a Nagy Gáspár Művelődési Központ előtti téren tartják. A színpadon a város művészeti csoportjai lépnek fel. Az adventi vasárnapokon 16.30 órakor kezdődnek a programok. Civil szervezetek segítségével forró italra, teára, zsíros kenyérre várják az érdeklődőket. Érdekesség, hogy idén két alkalommal is tartanak ünnepséget a születés fáinál, a múzeum melletti sikátorban. Advent első hétvégéjén a 2020-ban, míg harmadik hétvégéjén az idén született gyermekek neve kerülhet gravírozott fémszívecskéken a születés fáira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában