a hit lángja

2021.11.28. 20:27

Adventi körkép Vasból: megyeszerte meggyújtották a koszorúk első gyertyáját – fotók

Megkezdődött a várkozás időszaka – a hétvégén megyeszerte kisebb-nagyobb ünnepségeken gyújtották meg az adventi koszorúk első gyertyáját, ami a hit jelképe.

Vas Népe

20211127 adventi gyertyagyújtás, Bebes István, Körmend, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Körmend

Már hetekkel ezelőtt megkezdődtek a karácsonyi előkészületek Körmenden. A városgondnokság munkatársai szépen feldíszítették a Szabadság teret és annak környékét, majd a település egyre több pontja kapott ünnepi díszeket. A város karácsonyfáját is felállították a héten: az ünnep éke a Diófa utcából érkezett a belvárosba, amit Kozics Gábor és családja ajánlott fel.

Advent első vasárnapjának előestéjén több helyszínen is kínáltak programokat a körmendieknek: a Városi Kiállítóteremben mézeskalácsokból nyílt kiállítás, de nem maradt el a hagyományos gyertyagyújtás sem a hozzá kapcsolódó műsorokkal. Ez utóbbinak új helyszín, a Piac tér ad otthont idén. A megnyitóbeszédet Bebes István, Körmend polgármestere mondta, aki arra világított rá, hogy mindenkinek a maga békéjét kell megtalálni a legnagyobb ünnep előtt:

Bebes István gyújtotta meg a körmendi koszorún a gyertyát
Fotó: Szendi Péter

– Feltérképezni, hogy jó úton járunk-e ahhoz, hogy az adventi időszakban békesség és nyugodt felkészülés vegyen bennünket körül – fogalmazott a városvezető. A folytatásban a Somogyi Béla Tagiskola kis iskolásainak műsorát nézhették meg az érdeklődők, majd a Ripoff Raskolnikov – Nagy Szabolcs duó, valamint a Percsák zenekar lépett fel.

A kilátogatók a Somogyi Béla Tagiskola kis diákjainak (képünkön) műsorát is megtekinthették Fotó: Szendi Péter

Sárvár

A Posta téren, a város karácsonyfája mellett felállított színpadon elhelyezett adventi koszorún első gyertyáját a Nádasdy Kulturális Központ munkatársai gyújtották meg.

– Mindannyiunk életében léteznek saját ünnepek, mára talán csak a karácsony időszakában maradt meg az a közös ünnepi öröm, aminek mindenki a részese lehet – mondta el Takács Zoltán Bálint igazgató köszöntőjében.

A sárvári adventi koszorú első gyertyáját a Nádasdy Kulturális Központ munkatársai gyújtották meg
Fotó: Pajor András

A kulturális központ kollektívája szívhez szóló, zenés-verses összeállítással emelte az ünnep fényét. A program Peltzer Géza és Korponay Zsófi előadásával, majd a Bon Bon együttes műsoros estjével folytatódott.

Átellenben, az adventi vásáron népszerűek voltak a természetes anyagokból készült karácsonyi kézműves díszek. A vendéglátósok faházainál a forralt bor mellett pedig jól fogyott a habos-cukros forró csoki is.

– Az idei program meghittebb lesz, visszaadva az adventi időszak valódi üzenetét – mondta el a téren tartózkodó dr. Máhr Tivadar alpolgármester a sárvári advent kapcsán.

Szombathely

Szombathelyen a Berzsenyi téren felállított adventi koszorú első gyertyáját dr. Nemény András polgármester gyújtotta meg, ugyancsak szombaton. Az ökumenikus szertartáson Császár István általános helynök, Menyes Gyula evangélikus lelkész, valamint Jakab Bálint és Jakab-Köves Gyopárka református lelkészek vettek részt.

Ják

Jákon is szombaton este gyújtották meg a falu közepén feldíszített hatalmas fenyőfa alatt, a betlehem mellett az első gyertyát. A szitáló köd és a hideg ellenére sokan kijöttek a Szabadság téri közösségi eseményre, ahol a házigazda a római katolikus egyházközség volt, Zakó Jenő plébános megszentelte a helyszínre hozott saját adventi koszorúkat. Az egyházközség megvendégelte a falut: zsíros kenyeret és süteményeket kínáltak a szemközti téren, ahol a vásárban adventi asztali díszeket, mézeket, gyertyákat is lehetett venni.

Vasárnap jótékonysági vásár volt a Promenádon, ahol a Csepregi Borbarát és Turisztikai Egyesület, valamint a helyi közösségek kínálata jelent meg adománygyűjtő jelleggel. Délután a Farkas Sándor Egylet lépett fel karácsonyi dalokkal és versekkel, Finta József plébános mondott köszöntőt és gyújtotta meg az első gyertyát.

Bük

Hagyomány Bükön, hogy a vallási felekezetek áldásával kezdődik a karácsonyvárás, az Atriumban állították fel a város adventi koszorúját. Nem ismétlődés az advent, bár évről évre eljön a várakozás ideje. Hanem a tanévekhez hasonló: fejlődést, gyarapodást hozó körforgás, amely évről évre közelebb visz Krisztushoz – erről beszélt Simon Réka, a Büki Evangélikus Egyházközség lelkésze, mielőtt meggyújtották az első gyertyát Bük adventi koszorúján.

Simon Réka lelkész és dr. Szalai Gábor plébános a büki adventi koszorúnál
Fotó: Cseh Gábor

Derűs adventet kívánt dr. Szalai Gábor plébános, és arra figyelmeztetett, hogy a világi javak beszerzése mellett fordítsunk időt arra, hogy jobbá tegyük magunkat, legyünk úgy ajándék szeretteinknek. Minden vasárnapra jut zenés program. Advent második vasárnapja a büki előadóké lesz, a harmadik gyertyagyújtásra pedig szervezik a regöstalálkozót – sorolta Tóth Tamás, a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár intézményvezetője. Sokan, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki az első gyertyagyújtásra, amely alkalom lett teázásra, forralt borozásra is a karácsonyi fényekkel kivilágított Atriumban.

Kapcsolódó cikk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megnyitott-a-karacsonyi-mesehaz-csakanydoroszloban-fotok-5517092/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában