Egyesület

2021.11.07. 07:00

Az ispánki önkéntes tűzoltók számára a segítségnyújtás mellett a közösségi élet és a csapatszellem is fontos

A mindössze 111 lakost számláló őrségi faluban 14 tagja van az önkéntes tűzoltók egyesületének. Nem rossz arány, de ők még további tagokat is szeretnének a soraikba verbuválni.

Tersztyánszky Krisztina

20211023 Ispánk Ispánki Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Ispánkon 1894-ben alakult meg az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amit a máig meglévő „számadó könyv” is megerősít, és olvasható a szám a nagy becsben tartott csapatzászlón is. Az egyesületet 1895-ben jegyezték be, az alapításhoz gróf Batthyány Iván is adományozott jelentős összeget. A számadó könyv 1940-ig tartalmaz bejegyzéseket.

A szervezet 1995-ben alakult újjá 16 taggal, amikor a parancsnok Tolvaj Lajos, az elnök pedig Tóth István lett. A megalakulás százéves jubileumát 1995 májusában ünnepelték a környékbeli bajtársak részvételével. 2012 óta az egyesület elnöke Batha Gábor. A tavaly esedékes 125. évfordulót a Covid- járvány miatt sajnos nem tudták megünnepelni.

 

A jelenlegi 14 egyesületi tag között a 21 évestől a 73 évesig minden korosztály képviselteti magát. Közülük nyolc-tíz ember vonható be egy esetleges vonulásba, negyvenórás képzése két önkéntes tűzoltónak van. Tervezik, hogy további tagokat is bevonnak a képzésbe.

Az egyesület III. EMÜ kategóriába tartozik, ahonnan szeretnének előbbre lépni. Ennek fő akadálya, hogy jelenleg nincs tűzoltógépjárművük, az elavult UAZ-t el kellett adniuk. Beavatkozásoknál a település falubuszát használják egy utánfutóval, amin a fecskendőt és a tömlőket szállítják. A szertár felújítását is tervezik. Az önkormányzati tulajdonú épületet térítésmentesen használhatják, belső átalakításokkal szeretnék komfortosabbá tenni.

– A felszerelésünk fejlesztésére minden évben kihasználjuk a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatait – számol be Tamaskó Gábor Tamás, az egyesület alelnöke. – Így sikerült beszerezni több motoros fűrészt, magassági ágvágót, kézi szerszámokat, védőeszközöket, mentőkötelet, aggregátort, tömlőket. A Leader-felhívások pályázatán is sikerrel indultunk, dugólétra, gyakorlóöltözet volt a hozadéka.

Az alelnök elmondja, hogy Ispánkon szerencsére 2015 óta nem volt tűzeset, és a közúti balesetek is ritkák. Az évente tíznél kevesebb riasztásra a szélsőséges időjárás által okozott károk adnak okot. Ezeknek a kezelésére szereztek be most már több aggregátort. A hó és a viharos szél miatt ugyanis az Őrségben nem ritkák a többnapos áramszünetek. Ilyenkor, hogy az emberek hűtői ne olvadjanak le és ne fázzanak, a tűzoltók 24 órás szolgálatban váltva kapcsolják az áramfejlesztőre a háztartásokat, hogy csökkentsék az áramkimaradás okozta károkat. De fakidőlések, épületkárok esetén is a helyszínre sietnek, akár a szomszédos településeken is. A viharkárok elhárításában nyújtott segítségükért elismerő oklevelet kaptak a Vas megyei kormánymegbízottól. Egy közelmúltbeli esetnél pedig a dugólétrának vették nagy hasznát. Az egyik vendégháznál egy kis fecske belezuhant a tűzivíztárolóba. A lánglovagok kimentették és a hosszú létra segítségével visszatették a fészekbe.

Tamaskó Gábor Tamás elmondja, hogy jó a kapcsolatuk a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal, az önkormányzattal, a falu többi civil szervezetével és az egyházakkal is. A segítségnyújtás mellett a falu közösségi életének is meghatározó szereplői. A falunapokon a körmendi és őriszentpéteri bajtársakkal együtt látványos bemutatókon ismertetik meg munkájukat a legkisebbekkel. Az egyesület számára fontos a közösségi élet és a csapatszellem, többször szerveznek szabadidős tevékenységet, családos kirándulást. A szakmai megmérettetéseken sem vallanak szégyent: számos régiós tűzoltó versenyen szerepeltek sikerrel. A négyszázas motorfecskendőszerelésben rendre az első, a nyolcszázasban második, harmadik helyeken végeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában