Frissen Vasból

2021.11.06. 07:00

Berobbant a járvány? Aggasztó hírek Kenyeriből – a helyszínen tájékozódtunk

Napok óta terjed a pletyka, hogy Kenyeriben kritikus a járványhelyzet. A helyszínen mi mást tapasztalunk, de valóban sok a fertőzött „Már nyolcvannégyen vannak karanténban Kenyeriben, gócpont lett a faluból, és olyan aggasztó a helyzet, hogy nemsokára zár alá kerül az egész település” – ezek a hírek érkeztek.

Budai Dávid

20211105 Sok a Covid fertőzött Kenyeriben illusztráció, Kenyeri, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Illusztráció: Cseh Gábor

A helyszínen nyilvánvalóvá vált, hogy nem fogunk a hír ősforrására bukkanni, a néhány napja szárnyra kapott pletyka önálló életre kelt, maguk a kenyeriek is csak a falujukon kívül hallják, mit beszélnek róluk. Svedics Tibor polgármestert sem kerülték el a hírek, olyannyira nem, hogy a hét elején megtartott testületi ülésükön is téma volt a járvány. A polgármester azt mondja: ahogyan mindenhol, náluk is romlik a helyzet, de, hogy ez kiugró lenne, arról nem tud, mindenesetre utánajár a dolognak – ígéri.

Addig is, míg megérkeznek az adatok, nyakunkba vesszük a falut. Nagy reményeink nincsenek, hiszen ha igaz a hír, akkor az alig kilencszáz lelkes település csaknem tíz százaléka van karanténban.

Természetesen a kocsmánál kezdjük, ahol a kerítésnek támasztott kerékpárok már előrevetítik, hogy szerencsénk lehet: van mozgás a faluban. Mikor azonban előadjuk, hogy mi járatban vagyunk, kevesen állnak kötélnek, hallottak valamit persze, de beszélni nem akarnak.

Hirsch Istvánné viszont, aki több mint három évtizede a falu kocsmárosa, szóba áll velünk. Elmondja, hallott sok mindent, de ő most csak cukorbeteg nővérére tud gondolni, aki lélegeztetőgépre került. Aggodalma érthető, nem is zavarunk hát tovább, minden jót kívánva továbbállunk.

A faluban még többeket sikerül szóra bírnunk, nevét, arcát ugyan senki nem vállalja. Van, aki szerint már olyan rossz híre van a falunak a környéken, hogy mikor megtudták valakiről, hogy Kenyeriből jött, felvetették vele a maszkot a boltban.

A faluban azt mondják, az első három hullámot olcsóbban megúszták, de nem hiszik, hogy 84-en vannak karanténban Illusztráció: Cseh Gábor

Az első három hullámot olcsón megúszták, halottjuk is alig volt – mesélik, most viszont tényleg más a helyzet, sok a beteg, jönnek hírek tragédiákról is, de hogy igaz lenne: csak karanténban 84-en vannak, azt azért nem gondolják, ráadásul ezt az itt élők hangulata sem igazolja, nyugalom van. – Valóban sok a fertőzött, megyei szinten is kimagasló, ez a visszajelzésekből kiderül – mondja dr. Nagy Ildikó, a falu orvosa, konkrét számokat azonban ő sem tud, a karantént nem ő rendeli el. Az átoltottságról sincsenek számai, többen a sárvári oltópontra mentek, de szinte biztos benne, hogy a faluban az átoltottság nem marad el az országos átlagtól.

A szakember azonban rávilágított: az oltás sem mindenható, sőt adhat egy hamis biztonság- érzetet, pedig a járványügyi előírásokat mindenkinek – oltottaknak és oltatlanoknak – be kell tartani, a fertőzést bárki tovább tudja adni.

Időközben befut a polgármester telefonja is, nem hivatalos, de megbízható forrásból úgy értesült: semmivel sem rosszabbak a járványügyi mutatóik, mint máshol.

Biztos, ami biztos, mi azért meg­kérdezzük az adatokról a Nemzeti Nép­egészségügyi Központot, amint megérkezik tőlük a válasz, azonnal megírjuk.

Kiemelt képünkön: Valóban sok a beteg Kenyeriben – hogy pontosan mennyi, egyelőre rejtély

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában