Frissen Vasból

2021.11.01. 07:00

Búcsú szeretteinktől – Dr. Schaffer Évával, a Szombathelyi Hospice Alapítvány vezetőjével beszélgettünk

A végső elbúcsúzás különösen napjainkban bír jelentőséggel, hiszen sokan távol élnek szülőhelyüktől, szüleiktől, rokonaiktól. Talán a rohanó világunkban megfeledkezünk a szavak jelentőségéről, de az út végén erre van szükségünk.

Horváth László

20211028 Szombathely Dr. Schaffer Éva kuratóriumi elnök Szombathelyi Hospice Alapítvány Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

– Van olyan család, ahol maximálisan tisztelik a beteg akaratát, hogy a földi útját otthonában fejezze be, emberi méltóságát megtartva látják el – mondta elöljáróban dr. Schaffer Éva. A Szombathelyi Hospice Alapítvány kuratóriumi elnökét a november másodikai halottak napja alkalmából kerestük fel Fő téri irodájukban. – Van, aki nem tudja elfogadni a sorsot, és a tudatát lassan elvesztő hozzátartozóját kórházba szállíttatja, hátha még megváltoztatható a tudottan megváltoztathatatlan – tette hozzá. A végső elbúcsúzás különösen napjainkban bír jelentőséggel, hiszen sokan távol élnek szülőhelyüktől, szüleiktől, rokonaiktól. Ha a beteg valamit még szeretne megbeszélni egy távol élő családtagjával, várja a személyes találkozást. Ha ez sikerül, akkor megnyugszik. Talán a rohanó világunkban megfeledkezünk a szavak jelentőségéről, de az út végén erre van szükségünk.

– A legfontosabb a csendes jelenlét – hangsúlyozta a kuratóriumi elnök. – Gyakran tanácsoljuk, nem baj, ha nem fogyasztja el a legvonzóbb falatot, csak legyen mellette, fogja a kezét szerettük! Fontos a hitélet is. A vallásos emberek lelki megtisztulását segíti a saját lelkészünk – folytatta dr. Schaffer Éva. – A tudomány rendelkezik adatokkal arról, melyik daganat hány százalékban gyógyítható, kezelhető és ezek alapján milyen túlélés várható. Az érintetteknek nehéz feladatot jelent az elfogadás, a küzdés.

A statisztikával szemben azonban egyéntől függ az élet vége. Nem a várható élettartam, hanem az élet utolsó napjáig az elfogadható életminőség biztosítása jelenti számunkra a feladatot – emelte ki a kuratórium elnöke. A hospice-ellátás az előrehaladott stádiumú daganatos betegek otthoni gondozását jelenti. A súlyos betegek életminőségét hivatott javítani. Mindenki számára fontos, hogy az alapbetegségből fakadó, növekvő fájdalmat folyamatosan csillapítsák, így a beteg közérzete is jobb. A szolgálat az emberek otthonában nyújt segítséget. A gyógyszerek mellett a beszélgetés, a kérdezés lehetősége sokat jelent.

Előfordul, hogy kötözésre szoruló sebeket látnak el az ápolóik. A beteg mozgása többnyire korlátokba ütközik, ezt segédeszközök használatával lehet mérsékelni. Ha valaki ágyba kényszerül, belátható, hogy pszichés terhet is visel, hiszen fogy az erő, az akaraterő… A beteg számára meghatározó, hogy a saját otthonában, családja körében tölthesse el az utolsó, nehéz hónapokat. Ebben a hozzátartozóktól kapott visszajelzések alapján teljes az egyetértés. A daganatos betegek állapota néha kiszámíthatatlan gyorsasággal változik, a családtagok számára ez nagy terhet jelent: a hónapokkal, hetekkel korábban fizikai terhelést jól bíró szerettük rohamosan gyengülhet. Erre nehéz felkészülni, ezeken a helyzeteken apró tanácsokkal tudnak segíteni az alapítványnál. Mindezek miatt is fontos: amennyiben a kórházból azt javasolják a hozzátartozóknak, hogy keressék fel a hospice alapítványt, akkor ezt a lehető leghamarabb tegyék meg! Így könnyebben tudnak segíteni, a halogatás ugyanis azt is eredményezheti, hogy már későn jön a segítés.

– A járvány az otthon ápolt betegeink szempontjából annyiban hozott megterhelést, hogy a környezetükben mindenkinek be kellett tartania a higiénés szabályokat, maszkban, beöltözve dolgoztunk, csak a tekintetünk maradt a kapcsolattartásban. És persze a telefonbeszélgetések. Amíg nem volt védőoltás, nővéreink beosztása sem volt könnyű, akik főállásban kórházi, idősotthoni munkát végeztek, nem tudtak részt venni a hospice-ellátásban. Bízunk benne, közösen öszszefogva legyőzzük a vírust és elegendőek lesznek a napokban bevezetett korlátozások –tette hozzá nem kis reménykedéssel hangjában dr. Schaffer Éva.

Kiemelt képünkön: Dr. Schaffer Éva szerint ha a kórházban azt javasolják, keressék fel a hospice-t, ne halogassák!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában