Horgászat

2021.11.13. 07:00

Dévérkeszegek találtak új otthonra Vas megyében

Vegyes korosztályú dévérkeszegekkel gazdagodtak a vasi vizek. A horgászokat arra kérik, hogy az őshonos fajok horgászása közben tanúsítsanak önmérsékletet!

VN

Fotó: VN/vasivizeken.hu

halbeszerzési nehézségek ellenére a folyamatosan zajló őszi telepítések között újabb örömteli hírről tájékoztatott a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. Múlt pénteken 1250 kg gyönyörű dévérkeszeg került a halászok hálójába az egyik dunántúli nagy haltermelő gazdaságnál.

Mivel az egész országban, sőt Európában is gondot okoz a „fehérhal” beszerzése, a szövetség vezetői egyből éltek a péntek reggeli váratlan lehetőséggel, és így már kora délután lehetővé vált a keszegállomány telepítése a Szombathelyi Csónakázó- és Horgásztavon. A láthatóan egészséges dévérkeszeg-állomány vegyes korosztályú, a tenyeres, féltenyeres példányok mellett 50- 70 dkg-os egyedek is a vízbe kerültek. A csónakázótóba 830 kg került, míg a horgásztóba 420 kg.

A keszeghalászatok sikeres folytatásának köszönhetően ezen a héten kedden Mikéről újabb 2050 kg: 20-60 dkg átlagsúlyú, kiváló vitalitású dévérkeszeg-állomány érkezett a Kerkafalvi- (510 kg), a Vadása- (520 kg), a Máriaújfalui Hársas- (510 kg), és a Magyarszecsődi-tóba (510 kg). A szövetség felhívja a horgásztársak figyelmét, hogy a keszegfélék lehalászását és válogatását, majd nagy távolságú szállítását követően természetes jelenség a néhány százalékos elhullás. A beszerzési lehetőségek függvényében a szövetség novemberben folytatja a ragadozóhal és keszeg telepítési programját.

A keszegtelepítés a MOHOSZ Állománypótlási és Fejlesztési Célelőirányzat 45 százalékos pénzügyi támogatásával valósult meg, amelynek segítségével a szövetség az általa kezelt vízterületek keszegés ragadozóállományát tervezi pótolni. A horgászokat arra kérik, hogy az őshonos keszegfajok horgászata során tanúsítsanak önmérsékletet, illetve erre hívják fel horgásztársaik figyelmét is, hogy a nehezen beszerezhető keszegállomány példányai lehetőséget kapjanak a tavaszi természetes szaporodásra is.

Kiemelt képünkön: Megérkeztek a keszegek a vasi vizekbe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában