Előadás

2021.11.07. 07:00

Dr. Pölöskey Péter gyermekorvos: a babát mindig háton kell altatni

A hirtelen csecsemőhalál (SIDS) megelőzésének nem a légzésfigyelő, hanem a biztonságos alvási környezet megteremtése a legbiztosabb módja. A Kedves szülők sorozatban dr. Pölöskey Péter gyermekorvos, gyermektüdőgyógyász tartott előadást.

Tóth Kata

20211022 Szombathely, Pölöskey Péter gyermekorvos előadása fotó: Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A SIDS egyéves kor alatt hirtelen bekövetkező haláleset, amikor az addig egészségesnek tudott csecsemőt holtan találják legtöbbször az ágyában, és a halál okát semmilyen vizsgálattal nem sikerül megállapítani. Ezzel szemben váratlan csecsemőhalálról akkor beszélünk, ha később valamilyen betegségre (például anyagcsere-betegség, hirtelen fertőzés) derül fény, véletlen halálesetről pedig akkor, ha, tegyük fel, a fogzás miatt feltett borostyánnyaklánc elszorítja a baba nyakát és megfullad, vagy egy felnőtt ráfekszik a babára, tisztázta az orvos.

Mi lehet az oka annak, ha egy csecsemő meghal az ágyban? Az esetek zömében nem tudni, ám leggyakrabban a kritikus fejlődési időszakban történik (1–4 hónapos kor) és ha veszélyeztetett a baba (drogos vagy alkoholizál az anya, nagyon koraszülött baba, bizonyos ritka szindrómák). Ehhez jönnek a külső tényezők: dohányfüstös környezet, egyedülálló anya, méhen belüli oxigénhiány, 20 évnél fiatalabb szülők. Az esetek 90 százaléka 6 hónapos kor előtt fordul elő. A cumi hiánya, a hason vagy oldalt fektetés, a puha ágybetéten, süppedő kanapén, fotelben altatás, az arc vagy a fej bármilyen fedése, a közös ágyban alvás, a nagyon meleg (20 foknál nem kell több az alváshoz) is kockázatot jelentenek az első néhány hónapban.

A csecsemőt háton kell altatni. Amikor ébren van, lehet hasra tenni – ezt mondta el alapvetésként Pölöskey Péter. És magyarázta: a hason alvó gyermek nehezebben ébreszthető, mint egy háton fekvő. (Csökken a spontán ébredés esélye.) Jobban melegíti magát, megnő a szívfrekvenciája, csökken a vérnyomása, az erek tónusa és ezáltal az agyi oxigenizáció. Hason fekve a nyelés is sokkal nehezebb, elmaradhat a tisztító hatása, az, hogy a garatból kitisztítja a nyákot vagy amit visszabüfizett. Hosszú időn keresztül olyan levegőt lélegez be, ami nem frissül. Míg háton fekvő helyzetben áramlik a levegő. Ha háton fekve bukik, nem fullad meg: felül van a légcsöve, alul a nyelőcsöve. Ha bármit visszabüfizne, a gégefedő védi a légutakat. Ha viszont hason fekszik és bukik, akkor, mielőtt a száján kifolyik, a visszacsorgó váladék a légutakba juthat. Végül a biztonságos alvási környezethez szükséges feltételeket sorolta: a matrac legyen kemény (kókuszmatrac), a lepedő feszüljön rajta. Az első 4-6 hónapban ne legyen plüss alvótársa a babának, de még ágyrácsvédő se kell, hiszen gátolják a levegőáramlást és azt is, hogy a szülők rálássanak a gyermekre. Gyapjútakarót se rakjunk az ágy végébe. Az ikrek, ha egy ágyban alszanak, fejtől feküdjenek.

Közös szoba a szülőknek és a csecsemőnek, de külön ágy – ez a másik ajánlás. Ha külön szobában alszik a baba, az növeli a hirtelen csecsemőhalál rizikóját. Ha napközben zaj van körülötte, vagy ha éjjel szuszogás, kis mozgás (akár olvasni, beszélgetni is lehet körülötte éjjel is) az ideális: megakadályozza, hogy nagyon mélyen elaludjon. Emellett az anya-baba interakció úgy működik jól, ha közel vannak egymáshoz: jó megoldás a babaöböl.

A közelség az első fél évben mindenképpen ajánlott, az viszont nem, hogy a szülők maguk közé vegyék a csecsemőt. A nagyobb testek, a takaró, a mozgás, a párna mind veszélyt teremthet.

Az anyatejes babáknál szinte nem fordul elő hirtelen csecsemőhalál, említette az orvos. Nagyon veszélyes, ha egy légtérben dohányoznak a babával. A cumiról azt mondta, hasznos, de csak az elalváshoz kínáljuk fel. Ha alvás közben kiesik, nem kell visszarakni. Szóba került a légzésfigyelő használata is: evidencia, hogy nem a légzésfigyelőtől csökken a hirtelen csecsemőhalál. Sokszor sípol feleslegesen, továbbá nincs is annál rosszabb, amikor megszólal, és nem tudjuk, mitévők legyünk. Az előadás második felében Savanya Márta gyermekorvos az újszülött-újraélesztés lépéseit magyarázta el a jelenlévőknek – erről jövő heti rovatunkban olvashatnak.

Kiemelt képünkön: Közös szoba a szülőknek és a babának, de külön ágy – a közelség az első fél évben mindenképpen ajánlott, mondta dr. Pölöskey Péter az előadáson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában