Frissen Vasból

2021.11.01. 17:09

Egy hete ég az erdő Ausztriában: tábortűz nyomait is vizsgálják a rendőrök

Egy héttel azután, hogy az ausztriai Hirschwangban (Neunkirchen járás) kitört az erdőtűz, hétfőn tovább folytatódott az oltás. A munkálatokban 700-an vesznek részt. A szakemberek a következő napok időjárásában bíznak.

vaol.hu

Fotó: noe.orf.at

Folyamatosan küzdenek a lángokkal Ausztriában. Az erdőtűz megfékezésében a fegyveres erők, a belügyminisztérium helikopteri mellett a külföldi országok repülőgépei is részt vesznek. Németországból kettő sepciális helikopter is a helyszínre tartott. Ezek a külföldről érkező repülőgépek valószínűleg több napig Rax körzetében maradnak. A németországi és olaszországi gépek bevetését szerdáig tervezik.

- A földi egységekkel már nagyon szép sikereket érünk. A védekezésben 700-an vesznek részt – közölte Josef Huber műveleti menedzser hétfőn kora délután az ORF Alsó-Ausztriának. – Úgy tervezzük, hogy munkájukra a hét végéig szükség lesz.

A Rax környéki segélyszolgálatok nagy reményeket fűznek az előre jelzett esőhöz. A ausztriai időjárási szolgálat szerint kedd este hidegfrontnak kell érkeznie, és széles körben esni fog. – Itt minden csapadék segít csökkenteni a tűz intenzitását. Ha lesz csapadék, a helyzet minden bizonnyal enyhül – mondta Josef Huber. – A parázs újra és újra fellángolt, de észrevehetően kevesebben, mint az elmúlt napokban. Még mindig sok parázs van a lejtőn belül, amivel ma is harcolnak a földi egységek.

Johann Baumschlager rendőrségi szóvivő szerint időközben megállapították, hogy a lángok olyan helyen csaptak fel, ahol korábban többször is gyújtottak tábortüzeket. Előkerült egy videófelvétel is, amin látszik az első füstoszlop, amely egy hete, hétfő reggel emelkedett fel az erdőterületről.

A rendőrség most azt vizsgálja, hogy a tűz előtti napokban kik jártak a környező hüttékben. A lakosságtól érkező számos jelzést is nyomon követik.

A lángok az előző hét hétfőjén csaptak fel. A tűz rendkívül gyorsan terjedt – tíz órán belül öt hektárról több mint 100 hektárra – idézte fel az előzményeket a portál.

Kapcsolódó írásaink:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tovabb-tombol-az-erdotuz-ausztriaban-a-magyar-hatar-kozeleben-a-szel-is-neheziti-az-oltast-fotok-5422817/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ausztria-legnagyobb-erdotuze-pusztit-a-magyar-hatartol-70-kilometerre-video-5420414/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában