Isonzói csata

2021.11.08. 07:00

Emlékhelyet avattak a hős magyar katonák tiszteletére Szlovéniában

Az isonzói csatákban elesett magyar katonák tiszteletére avattak emlékhelyet november 2-án Szlovéniában, Nova Goricában.

PP

A nemzetek közötti összefogás jegyében avatták fel Szlovéniában az isonzói csatákban elesett magyar katonáknak szentelt emlékművet múlt kedden. Az alkotás a harcokban hősi halált halt magyar katonák bátorságának és áldozatvállalásának állít emléket azon a helyen, ahol az első világháborúban a hatalmas véráldozatokkal járó Monte San Gabriele-i ütközetek voltak. Ezekben a magyar hadosztály a harcok során állományának a felét elveszítette, de sikeresen védte meg állásait az olasz támadásoktól, ezzel megakadályozta a front összeomlását, és lehetővé tette a caporettói áttörést – írják a Honvédelmi Minisztérium honlapján.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter is lerótta kegyeletét

A monumentális emlékhely avatásán részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Matej Tonin szlovén védelmi miniszter, Klemen Miklavič, Nova Gorica polgármestere, Dávid Andor, Magyarország szlovéniai nagykövete, valamint Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka is.

Fotó: hmzrinyi

A honvédelmi tárca vezetője beszédében történelmi pillanatnak nevezte az emlékmű avatását. – Ahol ennyi magyar katona veszítette életét, ott nem lehet fátylat teríteni a múltra, éppen ellenkezőleg: emlékezni és emlékeztetni kell, hogy ilyen szörnyűség soha többé ne fordulhasson elő – hangsúlyozta Benkő Tibor beszédében.

Fotók: hmzrinyi.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában