Kevesebb a munkanélküli

2021.11.30. 07:00

Foglalkoztatottság – Ismét javult a helyzet Vas megyében

Sokkal kevesebben keresnek munkát most, mint tavaly ilyenkor. Vas megye 23 településén egy százalék alatt van az álláskeresők aránya.

Budai Dávid

20210915 Bük Nestlé állateledel gyárlátogatás illusztráció Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Illusztráció: VN-archív

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében novemberben országosan 242,3 ezer álláskereső szerepelt, több mint 54 ezerrel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Az adatokból kiderül, hogy az álláskeresők 7,3 százaléka pályakezdő, 41 százalékuk semmilyen juttatásban nem részesül, valamint, hogy 42 százalékuknak csak általános iskolai végzettsége van.

Novemberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,2 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,8 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékeket Győr-Moson-Sopron megye (1,3%, illetve 1,0%) tudhatja magáénak, de természetesen a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek között említhető Vas megye is (3,1% és 2,4%).

Nálunk összesen 3969-en kerestek állást ebben a hónapban, ami az előző hónaphoz képest ugyan csak 20-szal kevesebb, tavaly ilyenkor azonban még 1494-gyel több álláskeresőt tartottak nyilván, ami viszont már jelentős, 27,3 százalékos csökkenést jelent. Lehetőség pedig van bőven: novemberben 80,5 ezer álláshelyet jelentettek, amiből 21,8 ezret ebben a hónapban hirdettek meg. Elsősorban az ipari, építőipari szektorba kerestek munkavállalókat, de sok olyan hirdetést adtak fel, amelyekben konyhai kisegítőt, szakácsot, rakodómunkást, húsfeldolgozót, takarítót, víz-, gáz-, és fűtésszerelőt, sofőrt vagy éppen műszerészt kerestek.

Vas megye 216 települése közül 18 esetében volt öt százalék vagy azt meghaladó a nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességben, két település pedig tíz százalék fölötti mutatóval rendelkezik: Nagytilaj (10,34%), Kétvölgy (15,79%). A koordinátarendszer másik végén kedvezőbb a helyzet, 23 olyan település van, ahol az egy százalékot sem éri el az álláskeresők aránya, közülük kilencben (Hegyhátszentmárton, Halastó, Daraboshegy, Iklanberény, Nagymizdó, Nemesládony, Nemesmedves, Répceszentgyörgy, Sajtoskál) pedig egyáltalán nem tartanak nyilván álláskeresőt.

Kiemelt képünkön: Csaknem kilencszáz új álláslehetőséget jelentettek be megyénkben, ezek közül több mint száz támogatott állás volt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában