Közgyűlés

2021.11.25. 07:00

Fókuszban a büdzsé – Szombathely pénzügyi helyzetét is górcső alá veszik

A kiküldött meghívó szerint mindössze nyolc napirend kerül ma a szombathelyi közgyűlés elé. A többi között a város pénzügyi helyzete is terítéken lesz.

Tömböly Ágnes

A háromszázhoz közelít a városháza dolgozóinak száma, miután októberben a baloldali választási szövetség szerzett többséget a közgyűlésben Fotó: Unger Tamás

Fotó: VN-archív

Ma 9 órától tartja novemberi rendes ülését a közgyűlés a városházán. A meghívó szerint második napirendi pontként tárgyalhatják annak a tájékoztatónak az előterjesztését, amely Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata aktuális gazdasági helyzetét, a jövőbeni pénzügyi kilátásait összegzi. A dokumentumban egy táblázat is található, amiben az előterjesztő polgármester szerint ugyan elvont önkormányzati bevételek szerepelnek, tulajdonképpen azokat a kormányzati intézkedéseket számszerűsítik, amelyek jóvoltából az elmúlt hónapokban több pénz maradt a szombathelyieknél.

Az adatokból látszik: csaknem két és fél milliárd forintot „hagyott” a kormány az itt élőknél. Ismeretes, a rendkívüli járványhelyzetben nem kellett parkolási díjat fizetni, továbbá a kis- és középvállalkozóknak iparűzési adójuk felét kellett csak leróni. A baloldali városvezetés 2021. január 1-jétől az ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű kereskedelmi és nem kereskedelmi célú üzlethelyiségek építményadóját megemelte volna, ez – az önkormányzat kalkulációja szerint – 2021-ben összességében 600 millió forintos kiadást jelentett volna az érintettek számára. A kormány azonban adóemelési tilalomról döntött, így ezt a határozatot vissza kellett vonnia a baloldali városvezetésnek.

Az önkormányzat táblázatából ugyanakkor az is látszik, hogy még 2022-ben is számolnak ezzel a „bevételkieséssel”, így ha lenne módjuk rá, élnének az építményadó-emelés lehetőségével.

Az előterjesztés szerint egyébként a napirend tárgyalásához meghívták Szombathely országgyűlési képviselőjét, Hende Csabát is. A meghívott közösségi oldalán is közzétett nyílt levélben tájékoztatta Nemény Andrást az ügyben. Leszögezte: erről vele előzetesen senki nem egyeztetett. A képviselő közölte, csütörtökön, mint rendesen, az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága ülést tart, amin részt kell vennie, így nincs mérlegelési lehetősége, melyik ülésen jelenik meg. Hende Csaba azzal zárta levelét, hogy felajánlotta Nemény András számára, hogy egy, a polgármesternek megfelelő időpontban megszervez a Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium illetékes képviselőivel egy tárgyalást, ahol mód lesz arra, hogy Szombathely költségvetésének kérdéseiben is előremutató megbeszélések induljanak.

Nemény András ugyancsak közzétette válaszlevelét, amiben megköszönte a felajánlott lehetőséget, egyben sajnálatát fejezte ki, hogy Hende Csaba nem tud eleget tenni a meghívásnak.

Kapcsolódó cikkeink:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/egy-ev-utan-adot-emel-es-megszorit-a-baloldali-varosvezetes-szombathelyen-4431712/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megszoritasrol-megbizasokrol-es-lapunkrol-beszelt-ungar-peter-4434691/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/az-adoemeles-kihat-a-szombathelyiekre-4434577/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában