Vallás

2021.11.02. 07:00

Hamarosan kívülről is megszépül a templom Vasegerszegen

Vasárnap dr. Székely János megyés püspök szentmisén áldotta meg és avatta fel az egyházmegye és a hívek összefogásával belül mára teljesen megújult katolikus templomot.

Gyöngyössy Péter

Fotó: Ohr Tibor

Vasárnap ünneplő hívekkel telt meg a vasegerszegi római katolikus templom. Tíz éve a kegytárgyak, szobrok restaurációjával kezdődött a csaknem 300 éves barokk templom felújítása. Mostanra befejeződött a teljes belső felújítás. A munkálatokra a Szombathelyi Egyházmegye 10,4 millió forintot fordított, amit a Vasegerszegi Római Katolikus Műemlék Templomért Alapítvány mintegy félmillió forintos támogatása és a hívek és elszármazottak további 800 ezres adománya egészített ki. Dr. Székely János megyés püspök ünnepi szentmisén áldotta meg a különleges oltárral rendelkező épületet.

– A templom a szeretet titokzatos forrása, ahol mennyei fény árad be ebbe a világba – mondta a püspök. – Adjunk hálát, hogy olyan országban élhetünk, ahol a templomokat nem eladják, nem múzeummá, autószalonná vagy étteremmé alakítják.

Ágh Péter országgyűlési képviselő ünnepi beszédében örömmel jelentette be, hogy a templombelső megújulása után a kormány 15 millió forintos támogatásából az épület külső felújítása is megvalósulhat. Kormányzati támogatásból az Észak-Vas megyei választókerület területén 414 millió forintból 28 templom, 49 millió forintból hét temető, 368 millió forintból 21 egyházi közösségi tér újul meg.

Németh József polgármester ünnepi beszédében utalt rá, hogy a 800 éves település büszke épített örökségére. Elmondta, a templom külső felújítása jövő év májusára valósulhat meg.

Kiemelt képünkön: Ágh Péter, Németh József, Székely János és Varju Gábor vasegerszegi plébános a felújított templomban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában