Frissen Vasból

2021.11.11. 18:42

Hende Csaba: terítéken a jogállamiság

Az Országgyűlésben találkozott Hende Csaba parlamenti alelnök, Szombathely országgyűlési képviselője és Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos. A téma a jogállamiság magyarországi helyzete volt.

VN

Fotó: Hende Csaba facebook oldala

Az Európai Bizottság idén nyáron másodszor készítette el a jogállamisági jelentését és már készül a harmadik változata. Ennek apropóján találkoztak az Országgyűlés Törvényalkotási, Igazságügyi és Európai Ügyek Bizottságának elnökei és alelnökei vezetésemmel Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztossal – számolt be lapunknak Hende Csaba.

Hozzátette: a jogállamiságnak egzakt definíciója nincs és a magyar álláspont szerint az Európai Bizottságnak nincs is hatásköre arra, hogy ilyen jelentéseket készítsen. – Az meg különösen nem elfogadható, hogy bármiféle pénzügyi szankciót fűzzön a saját maga által készített jelentéshez. Szólt arról is, a jelentések feltűnően a civil szervezetek álláspontját tükrözik és többek között a bíróságok függetlensége és a média irányítása kapcsán találnak kifogást a magyar gyakorlaton.

- Mi ezt kifogásoljuk, hiszen a jogállamiságnak egységes modellje nincs. Finnországban például még alkotmánybíróság sem működik – hangsúlyozta az Országgyűlés alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában