Frissen Vasból

2021.11.18. 07:00

Idén is vonzó úti cél az Őrség – A fejlesztések is hozzájárulnak a táj népszerűségéhez

Az idén is rendkívül népszerű volt a belföldi turisták körében az Őrség, a szalafői népi műemlék­együttest például 37 ezer látogató kereste fel.

Tóth Judit

Nagy a kereslet a helyben készült termékek iránt

Fotó: VN-archív

Az Őrség kedvelt turisztikai célpont, ezt bizonyítja, hogy számos online és nyomtatott felületen lehet találkozni a térséget népszerűsítő írásokkal.

– Tavaly is kimagasló volt a vendégszám, és ez az idén is hasonlóan alakult. A legtöbben a nagyobb városokból érkeztek, főként Budapestről, de Győr, Pécs és az alföldi városok is fontos küldőknek számítanak. A külföldi látogatók száma az elmúlt évben és idén is elenyésző volt – mondta Kovács-Mesterházy Viktória, az Őrségi Nemzeti Park ökoturisztikai és környezeti nevelési osztályának vezetője.

Az Őrségi Népi Műemlékegyüttesnek 37 ezer látogatója volt
Fotó: CSG

Viktória a legnagyobb látványosságok között említi a szalafői Pityerszeren található Őrségi Népi Műemlékegyüttest, ahol idén csaknem 37 ezer látogató fordult meg. Töretlen népszerűségnek örvend a veleméri Szentháromság-templom, a magyarszombatfai fazekasház és az őriszentpéteri Szent Péter-templom. De a turisták szeretik az új helyre költözött vadászati kiállítást, a Natura 2000 Látogatóközpontot és a szőcei Lápok Házát, valamint a tőzegmohás láprétet. A meghirdetett természetismereti gyalogos és e-kerékpáros túrák is kedveltek voltak a nyári időszakban.

– Az Őrségben nincsenek 4-5 csillagos hotelek, viszont annál több a magas minőséget képviselő panzió és falusi szálláshely. Egyre több szállásadó egészíti ki a szolgáltatását falusi vendégasztallal. Ez nagyon fontos része a vendégfogadásnak, hiszen a helyben termelt élelmiszerek iránti kereslet, a tudatos és egészséges táplálkozás is egyre nagyobb hangsúlyt kap. Az Őrség ilyen szempontból szerencsés helyzetben van, sok minőségi élelmiszert előállító kistermelő dolgozik a térségben. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság is igyekszik segíteni a helyi termelők munkáját a nemzeti parki termék védjegy adományozásával, amely már egyfajta garanciát jelent a magas minőségre. Nagy öröm számunkra az is, hogy Őriszentpéteren és Szalafőn nagy sikerrel működik a termelői piac.

Bár a tavaszi és nyár eleji nagyrendezvényeket még nem tarthatták meg, a Hétrétország és a Tökfesztivál – szabályozottan ugyan, de – ismét visszahozta a kulturális rendezvényeket és vásári hangulatot az Őrségbe.

Nagy a kereslet a helyben készült termékek iránt
Fotó: VN-archív

Viktóriától megtudtuk azt is, hogy várhatóan jövő év tavaszán adják át a csákánydoroszlói Vízi Vándor Természetvédelmi Látogatóközpontot és kenukikötőt, amely a Rába menti természeti értékek bemutatása mellett egyfajta aktív turisztikai bázishelyként is működik majd. A szakember emellett fontos felújításról is beszámolt.

– Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes épületei nagyon rossz állapotban vannak, de az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően az idén sikerült teljes egészében felújítanunk a Visontay-házat. A munkálatok még folynak, de jövő év tavaszán már újra be tudjuk mutatni az épületet, sőt egy kis különlegességgel még érdekesebbé tesszük. Reményeink szerint a műemlékegyüttes többi részét is sikerül felújítanunk a jövőben. Számos turisztikai pályázatunk vár elbírálásra, emellett határon átnyúló együttműködések is körvonalazódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában