Szarvasmarha ágazat

2021.11.22. 11:30

Jövőbe mutató gondolkodás – Több mint félszázan érkeztek a Pinka menti Agrárkonferenciára

Tóth Judit

20211119 Agrár konferencia, Pusztavámy Márton, Pinkamindszent, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A konferenciára több mint félszázan gyűltek össze az ország különböző területeiről, ez is mutatja, hogy van létjogosultsága ennek a szakmai napnak. Házigazdaként Csiszár István, Pinkamindszent polgármestere, a Pinkamenti Agrár Kft. ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei szervezetének elnöke vezette fel a szakmai előadásokat. A tömegtakarmányok fehérjetartalmának jelentőségéről dr. Orosz Szilvia, a Nemzeti Agrár- és Élettudományi Egyetem docense beszélt. A szakember kiemelte, hogy a gazdaságos és költséghatékony tejtermelés kulcsa továbbra is a jó minőségű tömegtakarmány.

Szó esett arról is, hogy az utóbbi másfél évtized legfontosabb eredménye a szemléletváltás volt. Ehhez jó alapot jelentettek a tömegtakarmány- termesztésre vonatkozó hazai és külföldi kutatási eredmények, valamint a magyar üzemi tapasztalatokon alapuló stratégiai gondolkodás. A diff erenciált – nem egysíkú – látásmód és az újat tudatosan kereső magatartás egyértelműen a jövőbe mutat. A silókukorica és a lucerna hegemóniája megszűnt, a tömegtakarmány- bázis kiszélesedett. Bevezették a kettős termesztést, ez napjainkban egy gyorsan fejlődő növénytermesztési gyakorlat, amelynek lényege, hogy egy területen egy vegetációs időszakban két növény betakarítása történik meg tömegtakarmányként.

Dr. Kovács Tamás, egy irányított erjesztéssel foglalkozó kft. ügyvezetője a szilázsok és szenázsok biológiai tartósításáról tartott előadást. Hangsúlyozta, hogy a szenázsnak a szénával szemben több előnye is van: több tej termelhető szenázsból, mint szénából, azonos alapanyagból, azonos szárazanyag-mennyiséget etetve. A szenázs koncentráltabb erjesztett tömegtakarmány, ezért az energia- és értékes táplálóanyag-tartalma – így például emészthető rost-, fehérje- és karotintartalma – is nagyobb.

Dr. Varga Tamás kérődzőegészségügyi szakállatorvos az állatorvos menedzsmentben betöltött szerepéről beszélt, Legény Ágnes, a NAK-TAN Nonprofi t Közhasznú Kft. ügy vezetője pedig a beruházások lebonyolításáról osztotta meg tapasztalatait. Végül a robotfejést alkalmazó gazdaságok szemléletváltozása volt a téma, amelyet dr. Boros Norbert, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tudományos főmunkatársa részletezett. A Pinka menti gazdaságok fejőrobotos tapasztalatait Bódi Gábor területi képviselő ismertette. A szakmai program kulturális elemmel is kiegészült, az V. és a VI. Pinka-p’ARTvonal Művésztelep alkotásaiból nyílt kiállítás, a helyszínen képek vásárlására is volt lehetőség.

Kiemelt képünkön: Dr. Pusztavámi Márton köszöntője vezette fel a szakmai előadásokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában