Örök érték

2021.11.01. 07:00

Két új örökség került a megyei értéktárba

Megyei érték lett dr. Pesovár Ernő hagyatéka és IV. Károly király emlékezete Vas megyében a Vas Megyei Értéktárbizottság keddi ülésének döntései szerint.

VN

Fotó: VN-archív

Dr. Pesovár Ernő néptánckutató, koreográfus, pedagógus művelődési szakember, aki több mint ötvenéves pályafutása során minden felsorolt területen maradandót alkotott. 1959–1978 között művészeti vezetője volt az Ungaresca táncegyüttesnek, az 1960-as években részt vett a néptánckutatás akadémiai szintre emelésében. Életművéért 1992-ben Kossuth-díjat kapott.

Az idén száz éve történt, hogy az utolsó magyar király, IV. Károly húsvéti visszatérése alkalmával megpróbálta viszszafoglalni a trónt. 1921. március 26-a és április 5-e között tíz napot tartózkodott a szombathelyi püspöki palotában. Az események egy nap kivételével (amikor Horthyhoz utazott Budapestre) mind Vas (vár)- megyében zajlottak, többnyire Vas (vár)megyei főszereplőkkel. Történelmünk során ez az egyetlen alkalom, amikor egy magyar király, egyben osztrák császár ilyen hosszú ideig tartózkodott Vas (vár)megyében. IV. Károly példás élete része a nemzeti történelmünknek, hagyományainknak, megismertetése hozzájárul magyarságtudatunk kialakításához, megerősítéséhez.

Kiemelt képünkön: IV. Károly király

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában