Mindketten sokat tettek

2021.11.29. 10:00

Kulturális és emlékező programot tartottak Rábagyarmaton

Felidézték Kocsis László pap-költő és Ács László tanító életútját, akik bár nem itt születtek, mégis meghatározó szerepet töltöttek be a falu életében. Ráadásul kettőjük élete keresztezte is egymást.

Tóth Judit

Versek és monográfiák segítségével idézték fel Kocsis László és Ács László életútját

Fotó: Szendi Péter

A vasárnap délutáni programnak két apropója van – tudtuk meg Ács Miklóstól, a rendezvény egyik kezdeményezőjétől. Százharminc évvel ezelőtt született ugyanis Kocsis László római katolikus pap és költő, aki Szőcén látta meg a napvilágot, de gyermekkorát és ifjúkori éveit Rábagyarmaton töltötte, és ez meghatározta egész életét. Többször verselt a Rába menti kistelepülésről, bemutatva annak szokásait, mindennapjait, szépségeit. 1942-ben jelent meg Falum képeskönyve című kötete, amely bemutatja Rábagyarmathoz való szoros kötődését. A pap-költő élete és munkássága igazából soha nem volt reflektorfényben, írásait kevésbé ismerik a mai napig.

Ács László, a falu egyik meghatározó személyisége fedezte fel és kutatta Kocsis László életét, erről könyv is íródott A szelíd költő címmel.

Versek és monográfiák segítségével idézték fel Kocsis László és Ács László életútját
Fotó: Szendi Péter

A másik, amiért a programra összejöttek, közelmúltbéli eseményhez kötődik. Tavaly októberben hunyt el Ács László, aki Zalaszentivánon született, de a vasi kistelepülés életében betöltött komoly szerepe vitathatatlan. Negyvenhárom évig tanított egyetlen munkahelyén, a rábagyarmati iskolában, emellett 1954-ben újraindította a színjátszást, ami 1920 óta működött a faluban, de a második világháború éveiben szünetelni kényszerült.

A rendezvényen szó esett Szobolits Béla 1988-ban forgatott, Makacs álmok című dokumentumfilmjéről is, amely a rábagyarmati színjátszó kör évtizedeit mutatja be. A második részt, az Álmok után című filmet folytatásnak szánta a rendező, ez Ács Lászlóról, Rábagyarmat szív-lélek lakójáról, közösségszervezőjéről, kutatójáról és tanáráról szól. A vasárnapi program résztvevőinek levetítették ezt a kisfilmet.

Az eseményen közreműködtek a rábagyarmati színjátszó kör tagjai, valamint Ács László két fia, Miklós és László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában