Frissen Vasból

2021.11.20. 07:01

Még 15 milliárd várható – Szombathely a TOP Plusz programból is forráshoz juthat

A város mintegy 13,5, vonzáskörzete pedig további 4,8 milliárd forintnyi fejlesztési támogatásra jogosult a következő hét esztendőben a TOP Plusz programban – jelentette be sajtótájékoztatón pénteken délelőtt dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője.

Cseh-Egyed Bernadett

Dr. Hende Csaba parlamenti képviselő és Majthényi László közgyűlési elnök a tájékoztatón

Fotó: Cseh Gábor

Éppen egy hete számoltunk be arról, hogy a Pénzügyminisztérium és a Vas Megyei Önkormányzat közös szervezésében információs napra hívták a települések polgármestereit és képviselőit. Oláh Gábor helyettes államtitkár tájékoztatott: megnyíltak az első pályázati lehetőségek a következő hétéves fejlesztési ciklusra a TOP Plusz programban.

Pontos számok akkor nem hangzottak el, a tegnapi sajtótájékoztatón azonban dr. Kondora Bálint, a megyei közgyűlés alelnöke elmondta: a kormány immár elfogadta azt az integrált területi program elnevezésű stratégiai dokumentumot, amelyen az elmúlt hónapokban, években dolgoztak, és amely a TOP Plusz program megyére eső összegének felhasználását szabályozza. E szerint mintegy 45 milliárd forintból gazdálkodhat Vas megye.

Dr. Hende Csaba parlamenti képviselő és Majthényi László közgyűlési elnök a tájékoztatón
Fotó: Cseh Gábor

– Ez az összeg mintegy 15-20 százalékkal több, mint ami az előző ciklusban rendelkezésünkre állt, ráadásul a kistelepülések néhány tízmillió forintba kerülő beruházásait a Magyar falu programból finanszírozzák – hangsúlyozta Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke.

Dr. Hende Csaba parlamenti alelnök, Szombathely és térségének országgyűlési képviselője kiemelte: csak Szombathelyre mintegy 13,5 milliárd forint érkezik ebből a programból. Kiderült már az is, hogy ebből 8,29 milliárd forint jut alapvető közterületi beruházásokra, 1,125 milliárd forint energetikai korszerűsítésekre, 2,232 milliárd forint bölcsődékre, óvodákra, köznevelésre, illetve egészségügyi és szociális ellátásra, további 1,8 milliárd forint pedig programokra, rendezvényekre, a helyi identitás erősítésére.

– Ugyanebből a programból Zalaegerszeg 7, a kétszer ekkora Győr pedig 13,7 milliárd forintot kap. Kijelenthető tehát, hogy Szombathely a kedvezményezettje ennek a programnak, a kormány kitüntetett figyelmet fordított a vasi megyeszékhelyre – mondta dr. Hende Csaba. Hozzátette: a város területén hasznosuló források tömegét tovább növeli, hogy a foglalkoztatási paktumból is jelentős összeg, várhatóan 1,5 milliárd forint jut Szombathelyre.

Dr. Balázsy Péter megyei jegyző, a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal vezetője ismertette a most záruló fejlesztési ciklus fő számait. E szerint csak a TOP programban 36,5 milliárd forintból 250 beruházás valósult meg.

Területi forráseloszlás A top plusz operatív programban

• Szombathely Megyei Jogú Város 13,4 milliárd forint (29,8%) (a többi között közterületi beruházásokra, energetikai korszerűsítésre, bölcsődékre, óvodákra, egészségügyi és szociális ellátásra, továbbá programokra, rendezvényekre fordítható)

• Szombathely vonzáskörzete (Szombathelyi járás) 4,8 mil­liárd forint (10,8%), 39 települést érint

• Északi gazdasági, gyógy- és kulturális turisztikai övezet 12,8 milliárd Ft (28,4%), 63 települést érint

• Dél-Vas megye aprófalvas, természeti-táji erőforrásokban gazdag térségei 11,4 milliárd Ft (25,4%), 107 települést érint

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában