Fejlesztés

2021.11.02. 21:00

Megújult a ravatalozó – Méltóképpen kísérhetik utolsó útjukra halottjaikat a pornóapátiak – fotók

A Magyar falu program révén újulhatott meg a ravatalozó és a temető kerítése. Méltóképpen kísérhetik utolsó útjukra halottjaikat a pornóapátiak, hangzott el a vasárnapi ünnepélyes átadón.

Tóth Kata

20211031 Megáldották az új ravatalozót, Pornóapáti, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

– A vallási életben meg lehet határozni, melyik a legfontosabb törvény: az első az Isten, semmit nem szabad a szeretete elé helyeznünk. A második embertársaink, felebarátaink szeretete. Manapság is érdemes ennek tükrében élni mindennapjainkat – fogalmazta meg szentbeszédében a reggeli kétnyelvű, magyar–német szentmisén Várhelyi Tamás plébános. Majd köszönetet mondott a szertartáson is részt vevő dr. Hende Csaba parlamenti alelnöknek, országgyűlési képviselőnek azért a több mint 10 millió forintért, ami az utóbbi időben pályázat útján érkezett a településre egyházi felújításokra. A szentmise után körmenetben vonultak a hívek a temetőhöz, ahol Fülöp Orsolya polgármester elmondta, a pornóapátiak nagy álma vált valóra azzal, hogy megépült az új ravatalozó. 2019-ben adták be először a pályázatot, később is próbálkoztak, végül tavaly karácsony után néhány nappal jött a hír, hogy 30 millió forintot nyert az önkormányzat az épület felújítására.

Rendszeresen egyeztettek a tervezővel, tavasszal írták ki a kivitelezői pályázatot, egy vépi kft. nyerte el a tendert. Júniusban kezdte a munkát a kivitelező. Az eredeti épületből mindössze a négy fal és az alapzat maradt meg. Hátul hűtőházat építettek és külön bejáratot alakítottak ki, valamint egy akadálymentes mosdót. Újdonság a mozgássérült-parkoló is. Két és fél méter széles feljárón lehet megközelíteni a temetői épületet, a korábbihoz képest nagyobb terület áll majd rendelkezésre a szertartásokhoz, az elektromos vezetékek pedig a föld alatt futnak, sorolta.

Az idén további 5 millió forintot nyertek a kerítés felújítására: megszüntették hátul a bozótost, és vadonatúj kerítést építettek a temető köré két szép kovácsoltvas kapuval és hátul egy ipari bejáróval. A felújítás egésze 42 millió forintból valósult meg, az önkormányzat biztosította a hiányzó összeget. A polgármester végül megköszönte Hende Csaba közbenjárását, aki köszöntőjében úgy fogalmazott: – Az életünk a születéssel kezdődik és a halállal végződik. Az egyház, az állam, az önkormányzat, az egész közösség gondoskodása a bölcsőtől a sírig kísér mindnyájunkat. Az utolsó állomásnál ez méltóbban történik mostantól, mint az eddig. Végül azt kívánta: szolgálja az épület a faluban élő magyarok és németek nemzedékeit. A ravatalozót a plébános áldotta meg.

Kiemelt képünkön: Várhelyi Tamás és Hende Csaba gyújtott mécsest a ravatalozóban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában