Frissen Vasból

2021.11.17. 08:30

Nagyon ritka égi jelenséget láthatunk az éjjel: jönnek a Leonidák

A 55P/Tempel-Tuttle üstökös keringési ideje 33 év, ennyi időközönként produkál látványos csillaghullást. A körülmények nem lesznek a legideálisabbak, de a szerencsések szerda éjszaka megpillanthatják a Leonidákat.

Cseh-Egyed Bernadett

Harminchárom évente térnek vissza

Fotó: VN

Mitre Zoltán, a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület elnökségi referense elmondta: ennek az üstökösnek már többször, legutóbb 1999-ben volt látványos csillaghullása, és feltehetőleg 2033-ban lesz újra ilyen látványban részünk. Most óránként pár meteort láthatunk, de a néhány napon belül bekövetkező telihold és a köd megnehezíti az észlelést.

Harminchárom évente térnek vissza

A csillaghullás csúcspontja november 18-a virradóra várható. A nevéből adódóan az Oroszlán csillagkép felől érkeznek a Leonidák.

Ezért késő estétől kelet, észak-kelet irányába érdemes kémlelni az eget, a látványosabb hullócsillagok az éjszaka második felében, hajnalban jöhetnek.

A novemberi teliholdon, a világ más részéről nézve, az elmúlt 500 év leghosszabb részleges fogyatkozását lehet megfigyelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában