Frissen Vasból

2021.11.19. 07:00

Nehogy lekésse a vonatot! – Decembertől változik a menetrend, és ez Szombathelyt is érinti

Az utasok javaslatait figyelembe véve bővül az új vasúti menetrend. A GYSEV vonalakon Szombathelyről ütemes rend szerint indulnak, illetve érkeznek meg a városba a vonatok.

Horváth László

A vonattal közlekedőknek, ingázóknak fontos dátum lesz idén december 12-ike. Ekkortól változik ugyanis a vasúti menetrend. A Szombathelyről induló, illetve a városba érkező járatokat esetében több, fontos változás is lesz. A vaol.hu a GYSEV Zrt., illetve a MÁV tájékoztatása alapján a legfontosabbakat szedte össze. A teljes tájékoztatás itt érhető el >>

Hasznos linkek:

2021-2022. évi belföldi közforgalmú menetrend vonalankénti bontásban >>

2021-2022. évi közforgalmú menetrend >>

A Szombathely-Sopron vonalon úgynevezett „ütemes regionális menetrendi struktúrát” vezetnek be. Ez szerint délelőtt általában 120 percenként, a nap további részében 60 percenként közlekednek a szerelvények. Sopronból 8 óra 8 perc és 20 óra 8 perc között a vonatok többsége minden óra 8 perckor indul a vasi megyeszékhelyre. Szombathelyről 7-21 óra között pedig minden egész órában Sopron felé. (A délutáni és a késő esti órákban irányonként plusz két vonat is közlekedik.)

A többi járat indulási és érkezési időpontja változatlan.

A Budapest-Szombathely-Graz közötti vonalon a jelenlegi egy InterCity-vonat pár mellett 2 közlekedik december 12-től. Ezek közül egy Mariboron át Ljubljanáig megy majd. Fontos, a járatok Szombathely és Szentgotthárd között személyvonatként közlekednek, minden állomáson és megállóhelyen megállnak. Erre a szakaszra nem kell felárat fizetni.

Szombathely és Szentgotthárd között csúcsidőben félóránkét járnak majd a vonatok.

A Szombathely-Zalaszentiván-Nagykanizsa vasútvonalon a 16 óra 2 perckor Szombathelyről induló vonat Zalaszentiván helyett Zalaegerszegig közlekedik.

A MÁV-ot érintő vonalakon változás, hogy a Budapest-Győr-Csorna-Szombathely közötti InterCity vonatok Budapestről, a Keleti pályaudvarról 5 perccel később indulnak és 5 perccel hamarabb érkeznek a fővárosba Szombathely felől.

Mit jelent az ütemes menetrend bevezetése?

  • Ütemes menetrendben minden óra azonos percében indulnak- és érkeznek a vonatok az adott állomásra vagy megállóhelyre, így jobban megjegyezhetővé válik a menetrend
  • jobban biztosítható az egyenletes követési időköz a vonatok között, így attraktívabb, versenyképesebb menetrendi kínálat megvalósítására nyílik lehetőség
  • az új menetrendben a módosítások hozadékaként új átszállási lehetőségek állnak rendelkezésre Szombathelyen
  • Megkérdezték az utasokat

    Mint arról portálunkon beszámoltunk, idén nyáron kikérték az utasok véleményét. A vasúttársaságok pedig ez alapján állították össze az új menetrendet. A kezdeményezés kedvező fogadtatásra talált az utazóközönség körében, ezt mutatta többek között az észrevételt beküldők nagy száma és a megküldött észrevételek között az érdemleges javaslatok, menetrend-módosítási ötletek magas aránya, valamint a számos pozitív visszajelzés – írtuk meg korábban.

    https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/uj-vasuti-menetrend-kedvezobb-csatlakozasok-szombathelyen-5413529/

    Ezek is érdekelhetik