Összehozták őket a tyúkok

2021.11.30. 11:30

Önzetlen, szép cselekedet: Bence a baromfiudvarukból ajánlotta fel a szárnyasokat Patriknak – fotók

Vasárnap átadta a nagyfiú a kisfiúnak a hőn áhított két tyúkot egy vaskeresztesi háznál: Bence és Patrik, valamint családjaik barátságot kötöttek az ajándékozás által.

Merklin Tímea

Fotó: Ohr Tibor

Amikor kiposztolta a közösségi oldalra Takács Hanich Helga, hogy a négyéves kisfia, Patrik „pipiket” szeretne, nem is gondolta, hogy ennyi jó szándékkal találkozik, hamar történtek felajánlások, így hát elkezdtek otthon „pipiházat” építeni. A háromgyerekes családban az ötéves Maja a legnagyobb, ő kutyát szeretett volna, meg is kapta, Bagett névre hallgat, a legkisebb Hanna, másfél éves, ő még csak néz nagy szemekkel, milyen állatok vannak.

Elcsodálkozott ő is, a testvérei is, amikor az emut meglátták Bereczki Tollas Katalinék udvarán, ez a szárnyas a kisfia, a tizenegy éves Bence kedvence, aki Patriknak két tyúkot felajánlott a baromfiudvarból. Ott voltunk az átadáson. A gyerekek boldogan taposták- gyúrták-dagasztották az udvaron a sarat az esős idő után, az sem volt baj, ha elestek, és piszkos lett a kezük.

A vendégygyerekek ámultak-bámultak: a kis ketrecben a nyulakon – Mogyoró a barna nyuszi, Aromó a fehér, neki kicsinyei is vannak –, a nagy ketrecben a sok-sok tyúkon. Bence hozott ki párat mutatóba, melyik „kiállítási mintadarab” tetszik meg Patriknak, de a kisfiú ez alapján nem tudott választani, ezért elmentek „vadászni”, közelebbről szemügyre venni a tyúkokat. Végül egy barnát és egy feketét tettek a hazautaztató dobozba. Bence kicsit mutatványozott is a tyúkokkal: hanyatt fektette a tenyerén, hogy lássuk, a szárnyas teljesen elengedi magát, és hagyja, hogy megsimogassák. Szereti szelídíteni őket, néha megcsinálják, amit mond nekik, az édesanyja szerint Bence „pipisuttogó”, vagyis hallgatnak rá a tyúkok.

Még társasházi lakásban laktunk, amikor elkezdtünk csibéket keltetni. Csináltunk az íróasztalon egy háromszög alakú faketrecet, abban voltak a tojások. Éppen kibújtak a csibék, amikor kiköltöztünk a városból ide, Vaskeresztesre, azóta már több generáció felnőtt. Bence „tojás koruk” óta foglalkozik a tyúkokkal, darál nekik magot, eteti őket. Amikor még tojások voltak, lámpával világítottuk át a héjat, és figyeltük a vérereket, a csibék kifejlődését odabent – mesélte az ajándékozó kisfiú, Bence anyukája, Bereczki Tollas Katalin. Itt a falusi udvaron van kutyájuk, macskájuk, nyuszijuk, de az emu a kedvencük, úgy bújik az emberhez, mint egy cica, és imádja, ha megszeretgetik. Bögre kutyával lakik egy elkerített helyen.

A „pipi” után áhítozó Patrik édesanyja, Helga posztját többen is Bereczki Tollas Katalinékhoz irányították, hogy rájuk gondoltak, ők biztosan tudnak „segíteni” a kisfiúnak. Amikor Bence meghallotta, hogy miről van szó – van még egy nagy „pipibarát” fiúcska ezen a földön –, felajánlotta, hogy ad kettőt. Patrikék eljöttek a tyúkokért, és meghívták az ajándékozó családot magukhoz, jöjjenek el megnézni a most készült „pipiházukat”, amit szeretnének benépesíteni. A gyerekek ebben a hasonló érdeklődési körben egymásra találtak, Patrik közben kapott még két tyúkot is, és meghívták őket Bábolnára tyúkokat nézegetni.

Megnézik majd, mifélék a tojóhibridek, megtudhatják, milyenek a húsés kettős hasznosítású fajták, hogyan tartják, etetik-itatják őket, ha sokan vannak, összehasonlíthatják az otthoni ketreces, illetve „pipiházas” életformával, amely utóbbiak esetében feltétlen többlet az emberközelség és a szerető gondoskodás. Lehet, hogy menet közben majd a kisfiú eltanulja a nagyfiútól a „pipisuttogást” is, hogyan kell úgy beszélni a tyúkokkal, hogy megértsék, mit akar tőlük a gazdi. De azt biztosan a kis Patrik is megtanulja majd, hogyan kell gondozni rendszeresen a házi állatot, és ha nagy lesz, neki is lesz majd baromfiudvara.

Kapcsolódó írásunk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/egyetlen-vagya-van-egy-vas-megyei-kisfiunak-ami-maitt-mar-tobb-mint-otven-levelet-irt-a-jezuskanak-5498720/

 

Kiemelt képünkön: Bereczki Tollas Katalinék (bal szélen) udvarán Takács Maja (5) lilában, Patrik(4), Takács Hanich Helga és férje, Attila, Hanna (1,5), valamint az ajándékozó Bence (11)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában