Frissen Vasból

2021.11.10. 15:30

Senki ne fagyjon meg!

November elsejével megkezdődött a krízisidőszak a hajléktalanellátásban. A hideg hónapokban létszámkorlát nélkül, akár alkoholos befolyásoltság alatt is mindenkit fogadnak a Zanati úti szállón.

Cseh-Egyed Bernadett

Megfeszített tempóban dolgozik az utcai szociális szolgálat négy munkatársa ezekben az időkben, naponta felkeresik az átmeneti jelleggel közterületen tartózkodó, illetve lakhatás célra nem alkalmas épületben meghúzódó személyeket – mondja Németh Klára, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzáteszi: megtartották a már hagyományosnak tekinthető szezon eleji egyeztető fórumot is a partnerszervezetek képviselőivel. A rendőrség, a közterület-felügyelet, a mentők, a polgárőrök munkatársaival közösen tekintették át, melyek a kritikus pontok és problémás helyek a városban.

– Ilyenkor mindent egy célnak rendelünk alá: senki ne fagyjon meg az utcán. A szolgáltatások igénybevételéhez semmilyen dokumentumra nincs szükség, továbbá ilyenkor alkoholos befolyásoltság alatt, illetve szerhasználat mellett is igénybe vehető a nappali melegedő és az éjjeli menedékhely – hangsúlyozza Németh Klára. Szólt arról is, külön figyelmet fordítanak a Parkerdőben lakókocsiban, bódéban, összetákolt épületben élőkre, mindenkit ellátnak tüzelővel, papírbrikettből szinte korlátlan mennyiséget tudnak biztosítani. Fontos tudni ezt azért is, mert szinte minden esztendőben előfordul, hogy valaki a saját lakásában fagy meg.

– Ők nincsenek annyira szem előtt és nem tartoznak a rendszerünkbe. Kérünk mindenkit, figyeljünk egymásra. Ez a kulcsa mindennek – fogalmaz Németh Klára. Ha valaki hidegben fekvő hajléktalant lát, hívja a 0–24 órában ingyenes 06 80 205 165-ös zöld számot. A Zanati úti szálló szolgáltatásait mintegy kétszázan veszik igénybe naponta. Az átmeneti szálláson 86, az éjjeli menedékhelyen pedig 60 személyt fogadnak. További 20 olyan emberről tudnak, akikre a krízisidőszakban fokozottan figyelnek a szociális munkások.

Ezek is érdekelhetik