Trend

2021.11.08. 15:00

Száraz november, no shave november – Ez a kihívások hónapja

Azt szokták mondani, hogy új év, új remények. Sokan azonban az év vége közeledtével már gyúrnak a megtisztulásra. Novemberben például több olyan kihíváshoz is csatlakozhatunk, amely elsőre badarságnak tűnhet, mégis fontos szellemiség áll mögötte.

PP

Ezekre nem lesz szüksége, ha csatlakozik a No Shave November kampányhoz

Fotó: Pixabay

Ilyen például az úgynevezett No Shave November, amikor a világon férfiak milliói dobják sutba borotváikat egy hónapra. A borotvamentes hónap azonban nemcsak egy jópofa hecc, hanem egy jótékonysági szervezet áll a jelenség hátterében. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra: bárki számára természetesnek tűnhet, hogy egy férfinek gondoznia kell az arcszőrzetét. Azok számára azonban, akik valamilyen daganatos betegséggel küzdenek, ez a banális dolog sem adatik meg a kemoterápiás kezelések hatásai miatt. A No Shave November elnevezésű szervezet nem csupán hirdeti a rákszűrések fontosságát, hanem adományokat is gyűjtenek a bajba jutott férfiaknak.

Ezekre nem lesz szüksége, ha csatlakozik a No Shave November kampányhoz
Fotó: Pixabay

A novemberi mozgalom önmegtartóztatásra sarkallja résztvevőit. A külföldön is jelen lévő „trendet” Magyarországon a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány Biopolitikai Műhelye honosította meg öt évvel ezelőtt Száraz November néven. Ez is november 1-jétől a hónap utolsó napjáig tart. Az alapítvány azok számára ajánlja a csatlakozást, akik legalább hetente egyszer vagy annál többször isznak, és szeretnének többet megtudni az alkoholhoz fűződő viszonyukról.

Mint írják, a 30 napos absztinencia növeli a Covid-járvánnyal való megküzdés sikerességét is. Egyrészt, mert a száraz novemberezők nem járnak kocsmába, szórakozóhelyre inni, másrészt, mert a kihívásban való részvétel hatására az egyén felelősségérzete és öngondoskodása is nő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában