beruházás

2021.11.03. 07:00

Szennyvízgyűjtő hálózat épült Pecölön

A nyolcszáz lelket számláló településen kiépült a szennyvízgyűjtő hálózat, ami régi vágya volt a lakosságnak. Az 500 millió forintos beruházást ünnepélyesen adták át. 

Tóth Judit

szenyvízelvezetés, avatóünnepség, V Németh Zsolt, Mándli János, Marton Ferenc, 20211029, ut, Pecöl, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Az előzményekhez tartozik, hogy Bozzai, Kenéz, Megyehíd és Pecöl kommunális szennyvizének szakszerű gyűjtése ez idáig nem volt megoldott. Az ingatlanok háztartási szennyvizét közműpótló berendezésekben gyűjtötték. A nem közművel összegyűjtött háztartási szenny­víz egy része az emésztőgödrökből szippantással, majd tengelyen történő szállítással került egy, az önkormányzat által kijelölt leürítő helyre. A nem szakszerűen kialakított egyedi gyűjtőkből keletkezett szennyvíz jelentős része elszivárgott, szennyezve az első vízadó réteget, a talajvizet, és ezzel jelentősen megnövelve a környezetvédelmi kockázatot.

A négy község közös pályázata ezt a problémát oldotta meg. A szennyvízhálózat kiépítését célzó projekt elsődleges célja az volt, hogy a települések szennyvizeinek gyűjtését és elvezetését hosszú távon megoldják. Emellett fontos szempont volt a talajvíz szennyezésének, valamint a sérülékeny ivóvízbázisok veszélyeztetésének megszüntetése is.

Pecöl a gesztor szerepét töltötte be a nagyszabású projektben. Mándli János, a település polgármestere elmondta, hogy régóta szerették volna kiépíteni a szennyvízhálózatot, erre hosszú idő után most nyílt lehetőség. A beruházás mintegy 400 millió forintos európai uniós pályázati forrásból és további, csaknem 100 millió forintos magyar kormányzati támogatásból valósult meg.

A fejlesztés 306 pecöli ingatlant érintett. A hálózatot a település nem önállóan működteti, hanem Vépnél rácsatlakozott a szombathelyi rendszerre, így a Vasivíz Zrt. lett az üzemeltető, amely sokkal olcsóbb megoldást jelent a lakosságnak.

Mándli János polgármester az ünnepélyes átadón megköszönte V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőnek, Marton Ferencnek, a Vas Megyei Közgyűlés alelnökének és Krenner Róbertnek, a Vasivíz Zrt. vezérigazgatójának a támogató hozzáállást, hiszen nélkülük nem jött volna létre ez a fontos beruházás.

Kiemelt képünkön: V. Németh Zsolt, Mándli János, Marton Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában