Ünnepség

2021.11.13. 15:32

Szentmise Szent Márton tiszteletére a szombathelyi székesegyházban – fotók

Szent Márton ünnepének alkalmából szombaton délelőtt püspöki szentmisét mutattak be a Szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyházban. Az ünnepségen részt vettek Vas és Zala megye elöljáróságai. A szentmise fő celebránsa Marton Zsolt váci megyéspüspök volt.

Polgár Patrícia

Fotó: Cseh Gábor

A misét megelőzően dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök köszöntötte a megjelenteket, köztük dr. Hende Csabát, az országgyűlés alelnökét, országgyűlési képviselőt; V. Németh Zsolt miniszteri biztost, országgyűlési képviselőt; Kissné Köles Erika szlovén szószólót; Harangozó Bertalan kormánymegbízottat; ; Ágh Ernőnét, a Vas Megyei Kormányhivatal főigazgatóját; Balázsy Pétert, Vas megye főjegyzőjét; dr. Nemény Andrást, Szombathely, Básthy Bélát, Kőszeg és Huszár Gábort, Szentgotthárd polgármesterét; Lenkai Nórát; az ELTE SEK rektori biztosát; Gulyás Ferencet, a Szombathelyi Rendőrkapitányság kapitányságvezetőjét; valamint Kaufbeuren, Szombathely testvérvárosának képviselőit és plébánosát. Az ünnepi misén részt vett még Pácsonyi Imre, a Zala megyei közgyűlés alelnöke és Vigh László Zala megyei országgyűlési képviselő.

A szentmise fő celebránsa Marton Zsolt váci megyéspüspök volt. Vele kapcsolatban dr. Székely János megjegyezte: Szent Mártonhoz hasonlóan fordul a szegényekhez. Marton Zsolt prédikációjában elmondta, Szent Márton a rábízottak igazi pásztora volt. A Martinus név jelentése egyes értelmezések szerint: háborút viselni a bűnök ellen. A püspök szerint Márton határozottan lépett föl a téves tanítások ellen. Hozzátette, ebből a szempontból egyre komolyabb kihívásokat ad nekünk mostani világunk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában