kormányhatározat

2021.11.17. 16:46

Több mint 12 milliárd forintos KRAFT fejlesztés indul Kőszegen – frissítve

Több mint 12 milliárd forintos KRAFT-fejlesztésről döntött a kormány. A 1805/2021 XI. 16. számú kormányhatározatban foglaltak szerint várhatóan a következő két év folyamán 12,5 milliárd forintból valósul meg az új Tudásközpont Kőszegen.

vaol.hu

Fotó: iask.hu

Az átalakítást és a felújítását követően az egykori MÁV Gyermekotthon épület-komplexumából a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) és a Pannon Egyetem Kőszegi Kampusza egy nemzetközi szintű, közép-európai kisugárzású tudásközpont kialakítását tervezi, kutatói és fejlesztő laboratóriumok, előadótermek és vendégszobák kialakításával. Az elképzelés megfogalmazója, az ötletgazda FTI-iASK fő célja, hogy ideális alkotókörnyezetet biztosítson a legkiválóbb hazai és külföldi kutatók számára a Kőszegen történő munkához, továbbá, hogy nemzetközi szinten biztosítsa a tudományos élet infrastrukturális és technikai feltételeit.

Az épület látványterveit Ekler Dezső szombathelyi építész készítette.

Fotó: iask.hu

A KRAFT-program kidolgozója prof. dr. Miszlivetz Ferenc, megvalósítója pedig az általa, főigazgatóként vezetett FTI-iASK. A több mint egy évtizede kidolgozott vidék- és területfejlesztési koncepció, a KRAFT-program jóvoltából Kőszegen eddig már hét épület újult meg (Zwinger, Szemző Ház, Európa Ház, Festetics palota, Sgraffitós-ház, az egykori Bencés rendház és a Chernel utca) és két másik felújítása folyamatban van (Zsinagóga, Bálház).

- A Kőszeg város középkori városmagján kívül eső ingatlan és a nagy volumenű beruházás jelentősen meg fogja növelni Kőszeg láthatóságát, és az FTI-iASK “actio radiusá-át” – fogalmazott Miszlivetz Ferenc. – Ez a nagy jelentőségű nemzetközi doktori iskola a KRAFT fejlesztési koncepció utolsó, legnagyobb tétele, amely messze túllép Kőszeg város határain. Ha megvalósul ez a terv, szeretnénk elérni, hogy Szombathely is visszakapcsolódjon a közös tudományos tevékenységbe, hogy a két város megfogja egymás kezét.

Fotó: iask.hu

Ágh Péter, a körzet országgyűlési képviselője a beruházás kapcsán elmondta:

- Ez a fejlesztés új távlatokat nyit Kőszeg előtt. Közös munkánk révén Magyarország mostani Kormánya egymás után olyan szintű döntéseket hoz, amelyek hosszú távon biztosíthatják Kőszeget stratégiai céljai elérésében, a kőszegiek érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában