Frissen Vasból

2021.11.06. 14:32

Többszázmilliós fejlesztés: új vásárcsarnokot avattak Körmenden

282 négyzetméteres kültéri árusító rész, valamint egy 485 négyzetméter alapterületű fedett vásárcsarnok épült.

Markó Petra

A Körmendi Piac átadása

Fotó: Jámbori Tamás

Új vásárcsarnokot építettek mintegy 400 millió forintból a Rába-parti településen a korábbi nyitott piacterület helyére. Az ünnepélyes átadót szombaton tartották. Az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 400 millió forintot nyert el, amiből egy 282 négyzetméteres kültéri árusító rész, valamint egy 485 négyzetméter alapterületű fedett vásárcsarnok épült. Az uniós és kormányzati forrásból megvalósuló beruházást a város további húszmillió forinttal egészítette ki. A piactér előtt parkolót alakítottak ki, van négy zárható üzlethelyiség, ahol hús-hentesáru, cukrászkészítmények, valamint helyi tésztatermékek és tojás vásárlására van lehetőség. Az épületben hatósági és piacfelügyelői iroda, továbbá mellékhelyiség is helyet kapott.

- A létesítményre nagy igény volt – hangzott el az avatón. A fejlesztéssel vonzó piaci környezetet szerettek volna teremteni a környező települések termelői és lakossága, valamint a turisták számára.

- A piac mindenhol különleges helyszín, mégis mindenhol más és más – kezdte gondolatait V. Németh Zsolt miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette: nem feltétlenül az épület, a környezet teszi mássá, hanem a jelenlévők. – Azért, mert itt, ebből a térségből vannak az emberek, ismerős tekintetek, arcok, köszönnek vissza. Megvan a személyesség, ami a nagy bevásárlóközpontokból hiányzik, ott nem valakitől vásárolunk, hanem valahonnan. Nem valakinek a termékét vesszük meg, hanem valamilyen márkát és, ha megakarjuk dicséri vagy éppen bajunk van, nem valakihez fordulunk, hanem valahová. A piacon van bizalom, ami egyben minőségbiztosítás is, hiszen szembe kell nézni a vevőnek és az eladónak egymással – fogalmazott, majd rámutatott arra is, a piac több, mint adás-vételi helyszín, egyben fórum is.

- A körmendi piac a körmendi lélekre pezseg, az itt lévő közösség adja a város igazi karakterét, éppen ezért örülök, hogy Körmend városa élt a pályázat adta lehetőségekkel, amihez mindig szívesen társulok, és ha ilyen kiváló partneri együttműködés lesz, mint eddig, akkor lesz folytatás – vetítette elő V. Németh Zsolt, majd szavait azzal zárta, hogy a helyi termékek tesznek a legtöbbet a környezetvédelemben is, hiszen nem kell több ezer kilométerre cipelni a gyümölcsöket, keresztülvinni az óceánon, szennyezve a vizet, a környezetet, hanem innen, a közelből érkezik. – Nem beszélve a csökkentett szennyeződésű, vagy netán biotermékek jelenlétéről – hangsúlyozta a képviselő.

- A beruházás segíti a helyi termelőket, hozzájárul a kereslet és a kínálat erősödéséhez, de a helyi gazdaság élénküléséhez is – erre már Bebes István, Körmend polgármestere mutatott rá, majd azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy hat év telt el a korábbi zöldségpiac fejlesztése óta.

- Ismét léptünk előre és fejlődtünk ezen a területen. A piac értékét az fogja megmutatni, hogy az milyen szerepet tud betölteni nemcsak a körmendiek, hanem a térségben élők életében is. Ha egy folyamatosan működő, lüktető egység lesz és fontos része a városnak, akkor megérte minden erőfeszítés – szögezte le a városvezető, majd beszélt arról is, hogy a projekt kapcsán további fejlesztések lesznek: út épül, hogy a piacot meg lehessen kerülni, valamint további tervezések folynak a későbbi bővítéséről.

Fotó: Jámbori Tamás

Az általános termelői és iparcikk piac minden héten hétfőn, szerdán, csütörtökön, pénteken és szombaton lesz nyitva 6 és 13 óra között, a használtcikk piac pedig minden hónap utolsó vasárnapján 6 és 12 óra között.

A szalagátvágás után a Csobogó együttes zenélt, majd Szarka Zsófi kóstoltatással egybekötött gasztroshowján dödöllét kínált körbe az érdeklődőknek, közben a jó hangulatról az Uno Duó gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában