Frissen Vasból

2021.11.05. 07:00

Újra megbarátkozni a maszkkal – A hivatalokban az ügyintézéshez kötelező, a kulturális programokhoz ajánlott

Egyetlen általunk megkérdezett önkormányzatnál sem tették kötelezővé az oltást, a maszkhasználat azonban a legtöbb helyen visszatért az ügyfelek számára.

Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Az átoltottság növelése és a munkahelyek védelme érdekében a kormány lehetővé tette a munkáltatóknak, hogy a munkahely és a munkakör sajátosságaira tekintettel a munkavégzés feltételeként előírják a koronavírus elleni védőoltás felvételét dolgozóik számára, akár minden dolgozótól elvárt egységes, akár munkakörtől függően egyéni munkafeltételként. Ennek kapcsán kérdeztünk több önkormányzatot és intézményt. Kiderült, az oltást sehol nem tették kötelezővé, maszkhasználat ügyében azonban már vegyesebb a kép.

A szombathelyi önkormányzat javasolja, de nem teszi kötelezővé az oltás felvételét a polgármesteri hivatal és az érintett önkormányzati intézmények dolgozóinak. November 8-ától azonban kötelező a maszkhasználat a hivatalban az ügyintézés ideje alatt, továbbá az önkormányzati fenntartású bölcsődék, óvodák épületében a szülők és a nem ott dolgozók számára. Hétfőtől Jánosházán is kötelező a maszkhasználat az önkormányzatnál és intézményeinél – tudtuk meg Kiss András polgármestertől. A koronavírus elleni védőoltás nem kötelező, de jelezte, hogy nagyon jó a munkatársak átoltottsága.

A büki önkormányzatnál és intézményeinél az oltást nem tették kötelezővé, és a dolgozóknak nem kötelező a maszk sem, viszont az ügyfeleknek, ahogyan eddig, továbbra is viselni kell azt – mondta dr. Németh Sándor polgármester.

Sárváron az önkormányzat intézményeiben dolgozóknak nem lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás felvétele – A döntés meghozatala előtt tájékozódtam, hogy milyen átoltottsági adatokkal rendelkezünk. A munkatársainknak több mint nyolcvan százaléka megkapta a Covid elleni oltást. Az oltást más esetben sem rendeltem volna el, ugyanis a kérésben és a meg­győzésben hiszek – mondta Kondora István polgármester. Azt azonban hangsúlyozta a városvezető, hogy az önkormányzati hivatalba történő belépéskor a maszkviselés kötelező, de a gyógy- és wellnessfürdő egyéb intézkedésig maszkviselési kötelezettség és védettségi igazolvány nélkül is látogatható.

Ugyanez a helyzet a celldömölki fürdőben is, de a művelődési házban, a Vulkán Parkban és a városi óvodában sem kötelező a maszk, ezeken a helyeken azonban már ajánlott. Fehér László polgármester elmondta, az oltást sehol nem teszik kötelezővé, de az önkormányzathoz és az általuk fenntartott intézményekbe ügyeik intézése céljából érkezőktől elvárják a maszkhasználatot, és egyúttal mindenkit arra kérnek, hogy amennyiben azt az ügyintézés jellege lehetővé teszi, ne személyesen, hanem e-mail vagy telefon segítségével vegyék fel a kapcsolatot a hivatalokkal.

Szentgotthárd polgármesterétől, Huszár Gábortól megtudtuk, hogy a kérdésben ma egyeztet az önkormányzat a járási hivatallal, de valószínűleg az a döntés születik majd, hogy a hivatali ügyintézéshez kötelező lesz a maszkviselés, de ha az önkormányzati dolgozók egymás között vannak, akkor ez nem lesz előírás, ahogyan nem lesz kötelező az oltás felvétele sem.

Szabó József, Répcelak polgármestere megkeresésünkre elmondta, nem szükséges, hogy kötelezzék a hivatali dolgozókat az oltás felvételére, ugyanis az önkormányzatnál szinte mindenki oltott. Aki nem vette fel az oltást, számukra méltányolható okból nem tette meg azt.

Vépről Kovács Péter polgármester pontos adatokkal szolgált. A gondozási központ munkatársai közül mindenki felvette az oltást. A művelődési ház dolgozói közül négyből hárman, de a negyedik is tervezi. Az óvoda 22 alkalmazottjából négy oltatlan, egy az első oltásán van túl. A hivatalban 13-ból hárman nem adatták be k a vakcinát, egyikük tervezi, hogy regisztrál. A Ga­mesz munkatársai mind oltottak. A polgármester még nem tervezi az oltásra kötelezést.

Ahogyan nem kötelező az oltás a vasvári önkormányzat dolgozói számára sem, és ha egymás között vannak, maszkot sem kell hordaniuk, viszont ha ügyfelekkel érintkeznek, akkor már kötelező a maszk, és ez vonatkozik az ügyfelekre is.

A Körmendi Közös Önkormányzati Hivatalban és az általuk fenntartott intézményekben november 2-ától újra kötelezővé tették a maszkviselést, az oltás felvételét azonban az önkormányzat sehol nem írta elő a munkavállalóknak.

A Savaria Szimfonikus Zenekarban is magas az átoltottság, nagyjából nyolcvanszázalékos, egytucatnyian vannak azok, akik nem oltatták be magukat, közülük többen egészségügyi okok miatt – árulta el Kiss Barna, a zenekar igazgatója. Míg tavasszal a fúvósokon kívül még a színpadon is maszkot hordtak a zenészek, addig most ez egyelőre nem kötelező nekik, ahogyan nem kötelező maszkot hordaniuk a nézőknek sem, nekik azonban ezt ajánlja a zenekar.

Hasonló a helyzet a Weöres Sándor Színházban is.

A Savaria Szimfonikus Zenekarban nagyjából nyolcvanszázalékos az átoltottság
Fotó: Unger Tamás

– A járvány erősödése miatt, a közönségünk és a társulat védelme érdekében a színházba érkezőktől kérjük, illetve javasoljuk a maszk használatát, akinél nincs maszk, az információs pultnál térítésmentesen kaphat – nyilatkozta Szabó Tibor igazgató. Hozzátette növelték a kihelyezett kézfertőtlenítők számát, és nagy figyelmet fordítanak a higiéniára is. Ami a színház belső működését illeti, a jegyirodában és a színház közönségforgalmi területein (nézőtér, ruhatár, informá­ciós pult) dolgozó munkatársaknak kötelező a maszkviselés. Jelenleg még zajlik a színházi dolgozók teljes körű oltottsági felmérése, de az előzetes adatok azt mutatják, hogy a munkatársak többsége élt a lehetőséggel, azoknak pedig, akik még nem tették meg, javasolják a minél előbbi oltásfelvételt a saját és a társulat biztonsága érdekében.

Kiemelt képünkön: Szilágyi Enikő, Pintér Andrea és Tóth Balázs polgármester a vasvári hivatalban. Az ügyintézéshez kötelező a maszkviselés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában