találkozó

2021.11.29. 07:00

Ünnep Szentgotthárdon: jóban, rosszban együtt negyedszázadon át

A közelmúltban a Szlovén Kulturális és Információs központban tartotta a Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület megalakulásának 25. évfordulóját. Az alkalom egyben a szlovén nyugdíjaspartnerszervezetekkel való éves találkozó is volt.

Tersztyánszky Krisztina

A Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület jubileumi rendezvényén a Rozmaring énekkar is műsort adott

Fotó: VN/Holecz Károly

A meghívott vendégeket, köztük Metka Lajnsceket, a Szlovén Köztársaság főkonzulját, Kissné Köles Erika szlovén parlamenti szószólót, Holecz Károlyt, az Országos Szlovén Önkormányzat elnökét és Kovács Andreát, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnökét Kovács Imréné alelnök üdvözölte. Fodor Sándorné, az egyesület elnöke betegség miatt nem tudott jelen lenni, ezért Fodor Lászlóné, az előző elnök mondott ünnepi beszédet, röviden bemutatva az egyesület 25 éves munkáját.

Hangsúlyozta: a negyedszázad alatt voltak negatív és pozitív dolgok is a közösség életében. A tagság kicserélődött, de a célok megmaradtak: összetartani a rábavidéki szlovén nyugdíjasokat, megőrizni a szlovén nyelvet, a kultúrát, a tradíciókat. Elmondta, hogy évente 5-6 nagy és 25 kisebb programot tartanak. Az egyesület aktív tagjai szívesen jönnek a rendezvényekre. Sokan táncolnak nyugdíjas-néptánccsoportban, énekelnek a Rozmaring énekkarban és más szlovén kórusban is.

A Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület jubileumi rendezvényén a Rozmaring énekkar is műsort
adott
Fotó: VN/Holecz Károly

Szerepelnek az Indrik-Nindrik és a Fodor Duo színjátszó csoportban. Gasztronómiai és kézműves-foglalkozásokon együttműködnek a szlovéniai partnerszervezetekkel. A népi hagyomány fenntartása érdekében tököt ültetnek, gondozzák egész évben, hogy ősszel az apátistvánfalvi iskolásokkal közösen köpeszthessenek.

Köszönetet mondott a tagságnak és a támogatóknak: a Határon Túli Szlovének Hivatalának, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, a Magyarországi Szlovének Szövetségének, a OSZÖ-nek, a parlamenti szószólónak. A kulturális programban fellépett a Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület Rozmaring énekkara és néptáncosai. Műsort adott a Trio-Veternica Népzenei együttes Mala Vasból és Šalovci népdalkör. A vacsorához a Horváth Duó adott zenei kíséretet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában