Így segíthetünk

2021.12.30. 13:00

A kutyáknak az év legijesztőbb napja - Vasi állatorvost és állatvédőt is kérdeztünk a teendőkről

Négylábú házi kedvencek számára Szilveszter napja az év legijesztőbb napja. Állatorvost és állatvédőt is megkérdeztünk, hogyan segíthetünk átvészelni ezt az időszakot.

Gyöngyössy Péter

Bucit hazaviszi magával a menhelyről Vigh Andrea

Fotó: © Szendi Péter

Dr. Vizserálek Enikő állatorvos, a Szombathelyi Állatkórház munkatársa szerint a tűzijátékokból származó hirtelen hang- és fényhatás a kutyák számára rendkívül nagy stresszel jár, nincsenek erre felkészülve. Még a petárdázás előtt próbáljunk elmenni kutyánkkal sétálni. A kertben lakó kutyát vigyük be a házba, vagy oda, ahonnan nem tud megszökni, nem látja a villogó fényeket. Egy rémült kutya bármit megtesz, hogy elmeneküljön, bizonyosodjunk meg róla, hogy a hely, ahol van, biztonságos. Az állatorvos által felírt és ajánlott nyugtatók is megoldást jelenthetnek. Ne hagyjuk kutyusunkat egyedül, főleg, ha tudjuk, hogy fél. 

 

Csollányné Horváth Krisztina, a Fekete István Állatvédő Egyesület elnöke azt mondja: a gazda felelős azért, hogy a kutyája ne szökjön meg. Az egyesület több elérhetőségen is várja ilyenkor a bejelentéseket, egész éjjel ügyeletet tartanak, tudnak chipet leolvasni, ideiglenesen el tudnak helyezni kutyát, és a keresésekhez várják önkéntesek segítségét. Vigh Andrea, az egyesület menhelyének vezetője elmondta, ők is készülnek a tűzijátékos időszakra. A legérzékenyebb kutyáikat ilyenkor zárt helyre viszik. Több kolléga is ott lesz egész éjjel a menhelyen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában